HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Régi, elavult minta, hogy a családért meg kell szakadni. A gyerekek nem ezt, hanem a jó hangulatot, a békés családi együttlétet igénylik. Deliága Éva gyermekpszichológus írása.

A stressz fő okozója, hogy határidőre, mindennel készen kell lenni, ráadásul egy kisgyerek 24 órás figyelmet igénylő jelenlétében. A karácsonyi ráhangolódás kulcsa az előregondolkodás, lépésről lépésre kell megközelíteni a célt, több időt hagyni, hogy összeálljon a ’nagy mű’. Nem kell tökéletesre, bőven elég csak „elég jóra” törekedni.

1. Ossza meg, delegálja a feladatokat! Egy magát hajtó, szétstresszelő anya, aki a többiek körül ugrál, nem tudja megadni a meghittséget. Az anyós ajándékát vegye meg a kedves fia vagy lánya. Hol van az leírva, hogy mindenkiről csak az anyának kell gondoskodnia?

2. Éljen az internetes rendelés! Manapság egyre népszerűbb, nem véletlenül, így két szoptatás vagy altatás között is el lehet intézni a karácsonyi ajándékok beszerzését.

24 órás figyelmet igénylő jelenlét
©

3. Tegye könnyebbé magának a főzést. Érdemes olyan menüt összeállítani, amelynek az elkészítéséhez nem kell (míg a többiek az asztalnál beszélgetnek) végig a konyhában a forró olaj felett állnia az anyának. Így fájó szívvel, de kikerülhet az ünnepi menüsorból a rántott hús és a sültkrumpli.

4. A takarítást is egyszerűsíteni kell. Kisgyerekkel nagytakarítani? Közel lehetetlen. Az ilyen helyzetekre jól jöhet a nagyszülői vagy gyermekvigyázói segítség, illetve ha máskor nem, egyszer egy évben talán takarítót is meg lehet bízni a feladattal.

5. Az előkészületek egy részébe érdemes bevonni a gyerekeket is. Ilyen lehet a kézzel készített, kreatív díszek, ajándékok készítése.

Engedjük el a teljesítményorientáltságot
©

6. Jó ötlet még az adományozás, mint ajándék. Ezzel nagyon jól fejleszthető a gyermek empátiája, szociális érzéke.

7. A sütés jó móka a kicsiknek is. De csak akkor, ha az édesanya el tudja engedni a teljesítményorientáltságát, és nem törekszik szép mézeskalácsok készítésére. Ekkor megjelenhet a közös tevékenység öröme. Még akkor sem kell rászólni a gyerekre, ha három orrot rak a hóemberfigurára, vagy ha sütés közben befalja az elkészült remekműveket.

8. Semmiképpen ne akarjon tökéletes karácsonyt varázsolni, úgyis lehetetlen. Bőven megfelel az „elég jó”. Lehet, hogy csálé a fa, kevés a dísz, odaégett a sült, egy számmal kisebb lett az ajándékpulcsi, ám a gyerekek nem erre fognak emlékezni.

Ha ön érzelmileg jelen van, ha egymásra tudnak hangolódni, arra emlékezni fognak, hogy a mézeskalácsot együtt készítették, és az ő karácsonyfadíszük is fent volt a fán. Fogjon össze a család, segítsenek bele az előkészületekbe, hogy az anya ne csak kifáradt varázslója, hanem élvezője is lehessen az ünnepeknek.

Deliága Éva gyermekpszichológus

Nézze meg karácsonyi előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön, jön, jön: videóinterjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel ma este a hvg.hu-n és a hvg360-on

Jön, jön, jön: videóinterjú Szijjártó Péter külügyminiszterrel ma este a hvg.hu-n és a hvg360-on

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata

789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG

789 lóerő: még komolyabb lett a valaha készült legerősebb V8-as Mercedes-AMG