HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Már ilyen is van: karácsonypszichológiai kutatási irányzat. Azt vizsgálja, hogyan közelítünk az ünnepekhez, és ez mit árul el rólunk. Olvassa el Makai Gábor pszichológus írását, azután szavazzon: ön melyik kategóriába tartozik?

A mintegy két évtizede szárba szökkenő karácsonyológia (christmasology) amerikai kutatói nem a karácsony varázsát akarják megtörni, csupán a jelenség objektív elemzői. A karácsonyra úgy tekintenek, mint egyfajta személyiségpróbára (Christmas challenge), amelyben felerősödve, olykor torzítva tükröződik vissza a személyiség. Mondhatni: a karácsony a lélek tükre. A karácsonypszichológiai kutatási irányzat 5 megközelítést, típust, modellt különböztet meg.

1. A tradicionális. A legismertebb karácsonyi típus. Karácsonya az a karácsony, ami a nagykönyvben meg van írva. Kötelező kellékek: nagyon nagy karácsonyfa, rengeteg ajándék, karácsonyi dalok, illatos gyertyák, sürgés-forgás. A tradicionális típusú ember számára ebben az ünnepben a megfelelés és a fényűzés a lényeg. Erre a típusra építenek a reklámok, a díszes plázák, a karácsonyi vásárok. Érdemes kicsit a jelenség mögé látni, és helyén kezelni az ünnepet. Persze sokan inkább a nagy felhajtást kedvelik, kevésbé fókuszálva az értékekre.

©

2. A racionális. Szinte az ellentétje az előzőnek. A racionális típus úgy véli, nem kell az álszentség, tekintsünk érzelmek nélkül az ünnepre. Ők átverésnek tartják, ha nem mondják meg a gyerekeknek az igazságot a Jézuskáról. Hangoztatják, hogy a karácsonyfa fölösleges, mert az csak az erdők irtása, a karácsonyhangulat nyálas édelgés, az ajándékozás pedig csupán pénzkidobás. Leginkább a haszonelvű, gyakorlatias és a fantázia nélküli emberek tartoznak ide.

©

3. A hedonista. A mohónak is nevezhető típus célja az ünnepkor az élvezetek hajszolása-halmozása, hogy pukkadásig egye, igya magát. A család és a társaság csak a dőzsölés kulisszája: (L)együnk együtt! A karácsony gondolatára a hedonistának ételreceptek, a világ végéről felhajtott ínyencségek keringenek a fejében. Ajándékozás? Formalitás, essünk túl rajta! Nála a késleltetés nélküli örömelv dominál, a tradicionális álarc nélkül.

©

4. A hevenyészett. A legrémisztőbb kategória, talán mert annyira eltér a megszokottól. A totális érdektelenség érződik rajtuk. Számukra az ünnep nyűg, az otthon melege sem ad biztonságot, megnyugvást. A gyerekzsivaj hallatán falra másznak, a karácsonyi műsorok irritálóak, egyszóval az ünnep nem más, mint átvészelendő teher. Az ilyen típusú ember gyakran még szenteste is dolgozik, mondván, a munka az első, de ebbe a modellbe sorolja a kutatás azokat is, akik zárás előtt rohannak a plázába, hogy legyen valami a fa alatt. Közülük sokan a haverok segítségével, a sörözőben élik túl a pár „meghitt” napot.

Az ünnep nem más, mint átvészelendő teher
©

5. Az eklektikus. Az érett személyiséget jellemzi: szerinte nem az ember szolgálja a karácsonyt. Az ilyen típusú ember el tud szakadni a reklámok és az elvárások nyomásától. Nem lesz görcsös a szeretetadás, azaz karácsony másnapján is megöleli a szeretteit, vagy egy hétköznapi napon még ajándékot is vesz nekik csupa kedvességből. Ne gondoljuk, hogy náluk elveszne a tradíció vagy a szenvedély, sőt itt válik igazán értékké az, amit más erővel szeretne megteremteni. A család nem eszmét akar demonstrálni, hanem örülni az együttlétnek. Mindenki az lehet, ami, és mindenkit önmagáért szeretnek.

©

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

Makai Gábor pszichológus honlapját itt, Facebook oldalát pedig itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hackertámadások bénították meg a francia távoktatási rendszert

Hackertámadások bénították meg a francia távoktatási rendszert

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Az oroszoknak nem tetszik, ahogy a nyugat beszél a vakcinákról

Lehet-e normális életünk júniusra?

Lehet-e normális életünk júniusra?