HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Óriási bonyodalmakat szokott okozni a kapcsolatokban, hogy érzelmileg erősen átitatott helyzetben nem vagyunk képesek reálisan besorolni a bennünk zajló folyamatokat.

A bennünk zajló kavarodás abból fakad, hogy az egyik dolog miatt hajlamosak vagyunk megszavazni a másikat is: ha szeretünk valakit, akkor szerelemnek élhetjük meg, mert az valamilyen módon elvárt, vagy az áll érdekünkben (például házasodási vágyunk miatt). Szerelmesnek érezhetjük magunkat, mert szexuálisan vonzódunk valakihez, vagy épp fordítva: mivel szeretünk valakit, automatikusan azt hihetjük, hogy kívánjuk is (vagy legalábbis „illene” kívánni), pedig ezek az érzések nem feltétlenül járnak kéz a kézben.

Számos olyan történetet ismerünk, amelyek megmutatják, hogy ezek a területek szétválhatnak, noha azt várnánk el magunktól és a partnerünktől, hogy szerelmesek legyünk, kívánjuk egymást férfiként / nőként, és szeressük is egymást mint embert. Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik hiánya kapcsán tudnánk megbocsátóak lenni, hiszen a jól működő párkapcsolatnak mindegyik szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele.

Ez áll érdekünkben
©

A leggyakoribb eset talán az, amikor a pár tagjai kezdenek semlegesebb viszonyba kerülni, a szerelem és a szexuális vágy alábbhagy, de mélyen szeretik és tisztelik egymást – olvasható Almási Kitti pszichológus Mit érzek valójában? A múlékonyságtól a stabil szövetségig című, a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban megjelent cikkében. Bár ez nagyon erős kapocs két ember között, és sokan azt gondolják, hogy elégséges feltétele a hosszú, nyugodt együttélésnek, azt is be kell látni, hogy a rengeteg kínálkozó lehetőség miatt óriási az esély a háromszöghelyzetekre, azaz a hűtlenségre.

Valójában nem elvárható, hogy a pár mindkét tagja megbékéljen azzal a helyzettel, hogy testvérként éljenek, és a vágyaikat teljesen elnyomják. Noha óriási értéket képvisel, ha valakiben teljesen megbízhatunk, és jól élünk együtt, de azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben kizárólag csupa olyan dolog zajlik köztünk, mint a testvérünkkel vagy egy jó baráttal, akkor ez tartós feszültséget okozhat, ami a lelki teher mellett akár pszichoszomatikus tüneteket is okozhat. Olyan alapösztönt, mint a szexualitás, hosszú távon veszélyes elfojtani, mert legenyhébb esetben is más területen fog visszaütni.

 

Érdekli, hogyan tudjuk eldönteni, mit is érzünk a párunk iránt? Olvassa tovább Almási Kitti pszichológus cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.


 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megéri nemcsak okosan, hanem környezettudatosan is befektetni

Megéri nemcsak okosan, hanem környezettudatosan is befektetni

A szakértő szerint a 2 éves fiú túlélte volna a balesetet, ha nem az anyja ölében ül

A szakértő szerint a 2 éves fiú túlélte volna a balesetet, ha nem az anyja ölében ül

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal