HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

„Pusztán sémákat és tabukat döntögetek” – mondja magáról a népszerű író, blogger, akit közelgő szalonestje előtt terápiáról, az írás gyógyító hatásáról kérdeztünk. Öt kérdés - öt válasz.

HVG Extra Pszichológia: Hogyan került kapcsolatba a trauma témájával?

Bihari Viktória: Nagyjából egy évvel ezelőtt elmentem „felvételizni” egy terápiába, és ott mondta a terapeuta, illetve ott világított rá, hogy amiket cipelek, azok traumák. Én addig azt hittem, hogy nincs is semmi komoly bajom, mert sokszor a trauma olyan természetes. Na, azóta tudom, hogy van még min melóznom.

HVG Extra Pszichológia: Hogyan jött a terápia az életébe?

Bihari Viktória: Enikő barátnőm mondogatta kitartóan vagy 10 évig, hogy menjek már el! Mindig legyintettem, aztán beérett. 2017 tavasza óta járok, analitikusan orientált terápiával kezdtem, idén januártól pedig átváltottunk pszichoanalízisbe. Úri sport, de muszáj csinálni. Van mögöttem 20 év önismeret, olyan 70 éves koromra lehet, hogy „kész” is leszek.

HVG Extra Pszichológia: Kinek ajánlaná a terápiát?

Bihari Viktória: Úgy nagyjából az összes embernek ezen a bolygón, kivétel nélkül.

HVG Extra Pszichológia: Önnek mennyiben jelent terápiát az írás, a humor?

Az egyik legjobb terápia az írás
©

Bihari Viktória: Az egyik legjobb terápia az írás. Mikor írok, magammal dolgozom. Újraélem az élményeimet, az érzéseimet, a gondolataimat. Kinyitom a kis szelepemet és rázúdítom az olvasókra a cuccot. Ez elképesztő erővel gyógyít. Teszi ezt akkor is, ha naplót írunk. Napi 30 perc írás csodákra képes szerintem! Hasonló dolgokat csinálunk az íráskurzusomon is, az elmúlt másfél évben 4-500 traumát biztos megismertem. Azért ez elég durva. Mármint látni, hogy mindenki „rottyon van”. Szóval, az írás gyakorolható és fejleszthető, a humor sajnos nem. Azzal vagy születünk, vagy nem, de úgy tapasztalom, hogy rengeteg embernek van humora. Ez szerintem az evolúció elsősegélydoboza, mely gyárilag van belénk építve. A földi lét szkafandere, ahogy imádott Bödőcsöm mondta valahol. Nagyapámat tudom idézni, ő ismételgette mindig, hogy „Vikikém! Veszélyes ember az, akinek nincs humora!” Istenem, mennyire igaza volt!

HVG Extra Pszichológia: Nézői, olvasói megszokhatták, hogy inkább derűs műfajokban jelentkezik. Nem furcsa a szerep, hogy komolyabb témákkal is foglalkozik?

Bihari Viktória: Mindig is voltak erősebb, komolyabb témáim, idén lesz nyolc éve, hogy magamat és az internet népét is szórakoztatom, illetve edukálom. Na, nem mintha tudnám a frankót, mert az félelmetes lenne, pusztán sémákat és tabukat döntögetek. Ezeket az írásokat rengetegen szeretik, csak sajnos néha azt olvassák ki a sorok közül, hogy egy megkeseredett, nyomorult, pasira éhes szingli vagyok, aki vernyákol. Logikus, az online tér nem az a hely, ahol negatív dolgoknak, őszinteségnek, egyedüllétnek, gyásznak és kitárulkozásnak van helye. Mikor ezt kapják, azonnal jön a sajnálat és a kéretlen tanácsok hada. Erre azt szoktam mondani, hogy szeretne a magyar társadalom nagyjából 95 százaléka olyan „szarul” lenni, mint én. Ugyanis a terápiának köszönhetően én jól vagyok, csak néha szomorú dolgokról írok. Ez hatalmas különbség.

 

Jöjjön el a következő HVG Extra Pszichológia Szalonba, ahol Bihari Viktória és L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Személyiségfejlesztő Akadémia igazgatója beszélgetnek traumáról, gyógyulásról, terápiáról.


©

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója