HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bántóan viselkedik a partnere, esetleg már felmerült önben a távozás? Mielőtt szakítana, próbálja ki ezt a három stratégiát.

Sokan önmagukat kezdik el hibáztatni, ha nem működik a párkapcsolatuk. Inkább egy rossz kapcsolatban maradnak egy olyan ember oldalán, aki elvárja a társától, hogy elrejtse az érzéseit. Ha önmagunkat hibáztatjuk, az nagyon erős félelmet jelent attól, hogy elveszítjük a másik szeretetét, ha hangot adunk a vágyainknak. A csalódástól való félelmünkben inkább nem szólunk.

Pedig egyetlen módon deríthetjük ki, hogy társunk képes-e több figyelemmel vagy empátiával fordulni felénk: ha jelezzük, amikor valami hiányzik. Ha ki tudjuk mondani, mikor érezzük magunkat elhanyagolva, magányosnak, jelentéktelennek vagy értéktelennek a kapcsolatban, újra kapcsolatba kerülünk a saját szükségleteinkkel, közelebb kerülünk saját magunkhoz és a párunkhoz is. És így tudjuk tanítani a társunkat arra, hogyan szeressen bennünket jól.

Craig M. Malkin, a Harvard Egyetem pszichológiatanára A nárcizmus pszichológiája ‒ Hogyan ismerjük fel és kezeljük az önimádókat? című, nemrég magyarul is megjelent könyvében néhány egyszerű lépésre hívja fel a figyelmünket.

Csak a saját tetteinkért vállalhatunk felelősséget
©

1. Alakítsunk ki egészséges határokat! Mondjuk ki, ha valami bánt vagy zavar minket! Adjunk hangot a fájdalmunknak, sebzettségünknek! Máskülönben a párunknak is sokkal nehezebb felismerni a problémákat. Ne hagyjuk abban a hitben, hogy minden rendben van, amikor nincs. Ha nem viseli el a szembesítést a bántó viselkedésével, akkor valószínűleg továbbra is így fog tenni.

2. Állítsuk le önmagunk hibáztatását! Ahelyett, hogy azon rágódnánk: „Mit csináltam rosszul?”, inkább ezt a kérdést tegyük fel magunknak: „Csalódottnak érzem magam? Attól félek, hogy valami rosszat fogok mondani?”

3. Ne tévesszük össze az együttérzést a felelősségvállalással! Jó, ha igyekszünk megérteni, miért borul ki a másik, még akkor is, ha ő bántott meg minket. Az viszont már a párunk döntése, hogy feldúltságában nekünk támad-e. Csak a saját tetteinkért vállalhatunk felelősséget. Ha nem így teszünk, a csalódottság érzésének megélése helyett megint csak saját magunkat fogjuk hibáztatni.

Ezek a stratégiák nem csak a döntésünk ‒ menjünk vagy maradjunk ‒ meghozatalához adnak segítséget. Egyrészt partnerünk változásra való hajlandóságát tesztelhetjük, másrészt magát a változást is ösztönzik.

Tanács Eszter

 

A nárcizmus pszichológiája című könyvet – és még három másikat – most olcsóbban megvásárolhatja a legfrissebb HVG Extra Pszichológiában található kuponkóddal.

©

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!