HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Nem lesz több kifogás, és elég ideje lesz arra is, hogy a vágyát megvalósítsa.

Sok szerep és feladat között bizony gyakran nehéz bátorságot meríteni, és végre megengedni magunknak, hogy belevágjunk egy új hobbiba, legyen az sport, egy idegen nyelv, kézműveskedés vagy akár gasztronómia.

Nézzünk néhány tipikus kifogást, és hogy miképp halkíthatjuk le őket!

1. „Most nincs időm, majd ha a gyerekek kirepültek.” Egy szívünkhöz közel álló hobbival példát mutatunk a gyerekeinknek, hogy milyen is tiszta szenvedéllyel űzni valamit. Ez bizony még a pályaválasztásukra is pozitív hatással lehet.

2. „Nem lehetek önző, nem vonhatok el anyagi forrásokat a családomtól csupán egy hobbira.” Ha csupán az egészségvédő és hangulatjavító hatására gondolunk, akkor is megéri legalább egy hobbit rendszeresen űzni.

3.Lelkiismeret-furdalást érzek, hogy közben nem vagyok a családommal, vagy ezt az időt nem munkával töltöm.” No, ez pont azt az örömöt rontja el, amiért az egészet csináljuk!

Pozitív hatással a gyerekekre
©

4.Már egyszer próbáltam, ez nekem nem megy.” Tipikusan a kezdők félelme. Ne feledjük, ez nem munka, itt semmilyen elvárást nem kell támasztanunk magunkkal szemben, így kockázatot sem vállalunk, ha nem fejlődünk olyan ritmusban, ahogy előzetesen elképzeltük.

5.Túl öreg vagyok én már ehhez.” Soha, semmihez nem vagyunk túl öregek, ha azt szívvel-lélekkel végezzük, és örömöt okoz.

6. És amikor az első nehézségeknél megtorpanunk és kiszállunk. „Én már annyi mindent elkezdtem, de valahogy semmiben sem vagyok jó!” Nos, talán a kitartásban valóban nem. Egy hobbi elsődleges célja az örömszerzés és a kikapcsolódás, az érzelmi feltöltődés. A kompetenciaérzés később jön, a gyakorlással arányosan. Ne hasonlítgassuk senkihez magunkat, egyszerűen csak élvezzük a tevékenységet.

Nagy Gyöngyi pszichológus

A szerző blogját itt találja.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

A rendőrség csinált egy alkalmazást, amellyel a hallássérültek könnyebben tudnak segítséget kérni

A rendőrség csinált egy alkalmazást, amellyel a hallássérültek könnyebben tudnak segítséget kérni

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes