HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Ismer olyanokat, akik felnőtt fejjel vágtak bele egy új hobbiba? Netán ön sem tudott ellenállni a divatnak?

Egzotikus tánc, hegymászás, ejtőernyőzés vagy gitározás – egyre kevésbé meglepő, hogy felnőttkorban olyan hobbiknak kezdünk el hódolni, amelyeket a hagyományosabb életszemlélet alapján gyerekkorban szokás elkezdeni. Ez szerencsére semmit sem változtat a lelkesedésen, amellyel belevetjük magunkat ezekbe a tevékenységekbe – sőt.

Felnőttkorban talán már egy kicsit tudatosabban választunk, mint gyerekkorban a szülői befolyás alatt, és valószínűleg kitartóbban is tudjuk követni kitűzött céljainkat, merész álmainkat. Manapság amikor egy felnőtt személy a karrierje során akár többször is átképezi magát, és sok esetben teljesen más szakterületen dolgozik, mint ami a tanulmányai alapján kézenfekvő lenne, talán nem is olyan meglepő, hogy nyitottabbak lettünk az új dolgok kipróbálására, új készségek elsajátítására.

Adrenalinlöket
©

Hiszen minden kezdet azt a gyerekes izgalmat és várakozást hozza elő belőlünk, amellyel egy teljesen új világ kibontakozására csodálkozhatunk rá. Ismerős ez az érzés, ez a bizsergető kíváncsiság? Ez a tervezgetés öröme, az izgalommal teli várakozás, az új lehetőségek, az „előttem a világ” érzés. Ez azonban csak a kezdeti lökést adja meg. A java még csak ezután következik. Én-idő, sikerélmény, flow…

Sokszínű motivációk

Mi késztet minket arra, hogy felnőtt fejjel, időt és energiát nem kímélve egy számunkra teljesen új és bonyolult készséget tanuljunk meg? És – ami még feszegetőbb kérdés – mi alapján választunk hobbit? Bár ez első látásra két különböző kérdésnek tűnik, a kettő mégis sorosan összefügg.

Gyerekkori vágyak: Sokszor kezdünk el felnőtt fejjel egy olyan tevékenységet, amelyre gyerekkorban nagyon vágytunk, de a szülők „értelmesebb” vagy „jövedelmezőbb” területek felé irányítottak, így a gitár vagy a balett csupán egy álom maradt. Mindeddig.

Már nem csak álom
©

Kompenzálunk: A hobbiválasztásban – nem mindig tudatosan – nagy szerepet játszanak kielégítetlen érzelmi szükségleteink. Ha gyerekkorban sokszor csúfoltak, vagy rendszeresen alulmaradtunk a fizikai összecsapásokban, kézenfekvő, hogy felnőttkorban valamilyen harcművészetet tanulunk, sőt jeleskedünk benne. Hasonlóképpen, ha a férfias világban kissé háttérbe szorult nőiességünket szeretnénk kibontakoztatni, nem meglepő, hogy egy egzotikus tánctanfolyam hatására valósággal kivirul személyiségünk nőies, érzéki oldala.

Kontroll érzése: Lehet, hogy a munkánkban folyton megmondják, mit és hogyan csináljunk, de van egy terület, ahol igenis mi vagyunk a szakértők. Itt mi döntünk, és mindenki más tőlünk kér tanácsot. Ez a mi területünk, itt kompetensnek, magabiztosnak érezzük magunkat.

Érzelmi feszültség levezetése: Nagyon sok hobbi tölti be ezt a szerepet, hiszen szükségünk van egy olyan tevékenységre, ahol kiengedjük a gőzt, kiszellőztetjük a fejünket, levezetjük a felgyülemlett feszültséget. Főként a fizikai tevékenységek hatékonyak ilyen szempontból. Kiválóak például azok a sportok, amelyeknél maximálisan kell koncentrálnunk (például a sziklamászásnál, szörfözésnél), így ez alatt teljesen elfelejtjük a napi problémákat, bosszúságokat, megoldandó feladatokat.

Menők lettünk
©

Identitás megerősítése: A hobbink lehet egy bizonyos társadalmi státusz elérése vagy megerősítése is, mint például a golf, a vitorlázás vagy a lovassportok, amelyek által egy „elit” társadalmi réteghez csatlakozhatunk. Kétségtelenül vannak divatos hobbik, amelyektől „menőnek” érezzük magunkat. Ilyenkor a kezdeti motiváció nem teljesen belülről fakad, ettől függetlenül a hobbi betöltheti összes jótékony hatását, ha közben megtanuljuk élvezni.

Új identitás: A hobbink által valaki mássá is válhatunk, mint akik a mindennapi életben vagyunk. Gondoljunk csak a színjátszó körökre: ott bármilyen szerepet felölthetünk, amit a hétköznapokban nem merünk vállalni. A virtuális valóság nyújtotta hősszerepekbe is szívesen bújunk bele néhány óra erejéig. Ám éppen ezért rejt némi veszélyt ez a hobbi a ki nem forrott személyiséggel rendelkezők számára.

Önkifejezés lovakkal
©

Önkifejezési lehetőség: Főként a kreatív, művészeti jellegű hobbik hivatottak személyiségünk legmagasabb szintű önkifejezésére: a fotózás, festés, zene, blogírás. Ezek spirituális utazások, ahol megismerjük önmagunkat, ugyanakkor kifejezzük, és meg is éljük belső történéseinket, vágyainkat.

Adrenalin-pumpa: Az extrém sportok, de bármilyen intenzív fizikai erőkifejtést igénylő sport megnöveli az adrenalintermelést. Az endorfin és az ehhez hasonló „örömhormonok” szintje is nő, éppen ezért olyan addiktívek ezek a tevékenységek. Ilyenkor érezzük igazán, hogy élünk, hogy izgalmas és érdekes dolgok történnek velünk. Hogy kitörünk a mindennapok monotonitásából, a szürke hétköznapok fogságából. Gondoljunk például a síeléskor átélt flow élményre.

Pozitív hatások

Bármi is legyen a kezdeti motiváció, egy nagyon fontos szempontot le kell szögeznünk: minden hobbi az örömszerzés, az érzelmi feltöltődés, a feszültséglevezetés eszköze, amely nagymértékben járul hozzá a testi és lelki egészségünkhöz.

Színtiszta flow
©

Milyen más pozitív hatást fejthetnek ki a szívvel-lélekkel űzött hobbik?

  • Kiegyensúlyozottabbá tesznek.
  • Én-időt biztosítanak számunkra, amely alatt testileg és lelkileg is feltöltődhetünk.
  • Strukturálják az életünket: paradox módon a hobbik időt teremtenek, hiszen a munkát, illetve a többi feladatot jobban meg kell szervezni, hogy időt szorítsunk kedvenc tevékenységünknek.
  • Színesítik az egyéniségünket, fejlesztik olyan képességeinket, amelyeket utána életünk más területein is alkalmazhatunk. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a munkája egyben a hivatása is lehet. De még akkor is, ha e kevesek közé tartozunk, érdemes egy-két hobbit űzni, amely a személyiségünk más és más oldalát fejleszti.
  • Sikerélményt nyújtanak.
  • Flow élményt élünk át általuk: megszűnik az idő, teljesen elmerülünk a tevékenységbe, ekkor mély örömöt élünk át, a kontroll és a kompetencia érzése felerősödik.
  • Új kapcsolatokat teremthetünk, új barátokat szerezhetünk.
  • Vonzóvá, érdekessé tesznek minket.
  • Egészségvédő hatásuk van: csökkentik a vérnyomást, csökkentik a stresszhormonként is ismert kortizolt, endorfinokat szabadítanak fel.

Sokatmondó időtöltések

Nem csoda, hogy a társkeresés vagy álláskeresés során is olyan nagy jelentősége van a felvállalt hobbiknak. Nagyobb eséllyel alakítunk ki egy jó partnerkapcsolatot egy olyan személlyel, aki hasonló hobbiknak hódol, mint mi, vagy több közös érdeklődési körünk is van. Az álláskeresés során a munkáltatók sokatmondónak tartanak olyan hobbikat, amelyek az adott munkakör elvárásaival összhangban vannak. A maratoni futás például jól tükrözi az állásra jelentkező személy kitartását, terhelhetőségét.

Vajon introvertált?
©

A csapatban űzött hobbi, mint például egy labdajáték, utalhat arra, hogy a jelentkező alkalmas a csapatmunkára, szoros együttműködésre. A blogírás, mint hobbi bizonyára emeli a kommunikációs területeken való elhelyezkedés esélyeit, ahogyan a fotózás, vagy ehhez hasonló kreatív hobbik előnyt jelentenek egy olyan munkakör megpályázásánál, ahol alapvető elvárás a kreativitás.

Egy hobbi kétségkívül sokat sejtet a személyiségünkről: egy otthon egyedül kötögető személyt vagy egy könyvmolyt többnyire introvertáltnak és kevésbé kockázatvállalónak tartunk, mint az ejtőernyőzést vagy extrém hegymászást űző személyt. Ugyanakkor a társastánc vagy csapatsport inkább utal extraverzióra.

Becsapós skatulyák

Mégse essünk abba a csapdába, hogy hobbi alapján skatulyázunk be valakit. Egy hobbit sokféle motiváció miatt választhatunk. Míg egyeseknél a táncot a párszerzés motiválja, másoknál lehet a nárcisztikus személyiség kifejeződése, a csábítás eszköze, megint másoknál pedig egyszerűen a zene szeretete vagy a mozgásigény kielégítése.

Ahogyan a hegymászás fakadhat a természet szeretetéből vagy a szabadságérzés megnyilvánulásából, sokakat viszont a kitartó és fáradságos testmozgás végzése, a saját határok feszegetése vihet erre az útra, vagy akár az adrenalinlöket megszerzése a cél.

 

Nagy Gyöngyi pszichológus

A szerző blogja itt.


Érdekli, milyen felnőtt korban belevágni a rúdtáncba, indiai táncba, netán csellózni tanulni? Olvassa el cikkünk szubjektív párját a wmn.hu-n!


 

 


Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kásler Miklós: A magyarság egészen brutális szellemi választ adott Trianonra

Kásler Miklós: A magyarság egészen brutális szellemi választ adott Trianonra

FAZ: Az EU az egyetlen gyógyszer a magyarok fájdalmára Trianon óta

FAZ: Az EU az egyetlen gyógyszer a magyarok fájdalmára Trianon óta

A többségnek még mindig fáj Trianon, pedig alig tud róla valamit

A többségnek még mindig fáj Trianon, pedig alig tud róla valamit