HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ismer olyanokat, akik felnőtt fejjel vágtak bele egy új hobbiba? Netán ön sem tudott ellenállni a divatnak?

Egzotikus tánc, hegymászás, ejtőernyőzés vagy gitározás – egyre kevésbé meglepő, hogy felnőttkorban olyan hobbiknak kezdünk el hódolni, amelyeket a hagyományosabb életszemlélet alapján gyerekkorban szokás elkezdeni. Ez szerencsére semmit sem változtat a lelkesedésen, amellyel belevetjük magunkat ezekbe a tevékenységekbe – sőt.

Felnőttkorban talán már egy kicsit tudatosabban választunk, mint gyerekkorban a szülői befolyás alatt, és valószínűleg kitartóbban is tudjuk követni kitűzött céljainkat, merész álmainkat. Manapság amikor egy felnőtt személy a karrierje során akár többször is átképezi magát, és sok esetben teljesen más szakterületen dolgozik, mint ami a tanulmányai alapján kézenfekvő lenne, talán nem is olyan meglepő, hogy nyitottabbak lettünk az új dolgok kipróbálására, új készségek elsajátítására.

Adrenalinlöket
©

Hiszen minden kezdet azt a gyerekes izgalmat és várakozást hozza elő belőlünk, amellyel egy teljesen új világ kibontakozására csodálkozhatunk rá. Ismerős ez az érzés, ez a bizsergető kíváncsiság? Ez a tervezgetés öröme, az izgalommal teli várakozás, az új lehetőségek, az „előttem a világ” érzés. Ez azonban csak a kezdeti lökést adja meg. A java még csak ezután következik. Én-idő, sikerélmény, flow…

Sokszínű motivációk

Mi késztet minket arra, hogy felnőtt fejjel, időt és energiát nem kímélve egy számunkra teljesen új és bonyolult készséget tanuljunk meg? És – ami még feszegetőbb kérdés – mi alapján választunk hobbit? Bár ez első látásra két különböző kérdésnek tűnik, a kettő mégis sorosan összefügg.

Gyerekkori vágyak: Sokszor kezdünk el felnőtt fejjel egy olyan tevékenységet, amelyre gyerekkorban nagyon vágytunk, de a szülők „értelmesebb” vagy „jövedelmezőbb” területek felé irányítottak, így a gitár vagy a balett csupán egy álom maradt. Mindeddig.

Már nem csak álom
©

Kompenzálunk: A hobbiválasztásban – nem mindig tudatosan – nagy szerepet játszanak kielégítetlen érzelmi szükségleteink. Ha gyerekkorban sokszor csúfoltak, vagy rendszeresen alulmaradtunk a fizikai összecsapásokban, kézenfekvő, hogy felnőttkorban valamilyen harcművészetet tanulunk, sőt jeleskedünk benne. Hasonlóképpen, ha a férfias világban kissé háttérbe szorult nőiességünket szeretnénk kibontakoztatni, nem meglepő, hogy egy egzotikus tánctanfolyam hatására valósággal kivirul személyiségünk nőies, érzéki oldala.

Kontroll érzése: Lehet, hogy a munkánkban folyton megmondják, mit és hogyan csináljunk, de van egy terület, ahol igenis mi vagyunk a szakértők. Itt mi döntünk, és mindenki más tőlünk kér tanácsot. Ez a mi területünk, itt kompetensnek, magabiztosnak érezzük magunkat.

Érzelmi feszültség levezetése: Nagyon sok hobbi tölti be ezt a szerepet, hiszen szükségünk van egy olyan tevékenységre, ahol kiengedjük a gőzt, kiszellőztetjük a fejünket, levezetjük a felgyülemlett feszültséget. Főként a fizikai tevékenységek hatékonyak ilyen szempontból. Kiválóak például azok a sportok, amelyeknél maximálisan kell koncentrálnunk (például a sziklamászásnál, szörfözésnél), így ez alatt teljesen elfelejtjük a napi problémákat, bosszúságokat, megoldandó feladatokat.

Menők lettünk
©

Identitás megerősítése: A hobbink lehet egy bizonyos társadalmi státusz elérése vagy megerősítése is, mint például a golf, a vitorlázás vagy a lovassportok, amelyek által egy „elit” társadalmi réteghez csatlakozhatunk. Kétségtelenül vannak divatos hobbik, amelyektől „menőnek” érezzük magunkat. Ilyenkor a kezdeti motiváció nem teljesen belülről fakad, ettől függetlenül a hobbi betöltheti összes jótékony hatását, ha közben megtanuljuk élvezni.

Új identitás: A hobbink által valaki mássá is válhatunk, mint akik a mindennapi életben vagyunk. Gondoljunk csak a színjátszó körökre: ott bármilyen szerepet felölthetünk, amit a hétköznapokban nem merünk vállalni. A virtuális valóság nyújtotta hősszerepekbe is szívesen bújunk bele néhány óra erejéig. Ám éppen ezért rejt némi veszélyt ez a hobbi a ki nem forrott személyiséggel rendelkezők számára.

Önkifejezés lovakkal
©

Önkifejezési lehetőség: Főként a kreatív, művészeti jellegű hobbik hivatottak személyiségünk legmagasabb szintű önkifejezésére: a fotózás, festés, zene, blogírás. Ezek spirituális utazások, ahol megismerjük önmagunkat, ugyanakkor kifejezzük, és meg is éljük belső történéseinket, vágyainkat.

Adrenalin-pumpa: Az extrém sportok, de bármilyen intenzív fizikai erőkifejtést igénylő sport megnöveli az adrenalintermelést. Az endorfin és az ehhez hasonló „örömhormonok” szintje is nő, éppen ezért olyan addiktívek ezek a tevékenységek. Ilyenkor érezzük igazán, hogy élünk, hogy izgalmas és érdekes dolgok történnek velünk. Hogy kitörünk a mindennapok monotonitásából, a szürke hétköznapok fogságából. Gondoljunk például a síeléskor átélt flow élményre.

Pozitív hatások

Bármi is legyen a kezdeti motiváció, egy nagyon fontos szempontot le kell szögeznünk: minden hobbi az örömszerzés, az érzelmi feltöltődés, a feszültséglevezetés eszköze, amely nagymértékben járul hozzá a testi és lelki egészségünkhöz.

Színtiszta flow
©

Milyen más pozitív hatást fejthetnek ki a szívvel-lélekkel űzött hobbik?

  • Kiegyensúlyozottabbá tesznek.
  • Én-időt biztosítanak számunkra, amely alatt testileg és lelkileg is feltöltődhetünk.
  • Strukturálják az életünket: paradox módon a hobbik időt teremtenek, hiszen a munkát, illetve a többi feladatot jobban meg kell szervezni, hogy időt szorítsunk kedvenc tevékenységünknek.
  • Színesítik az egyéniségünket, fejlesztik olyan képességeinket, amelyeket utána életünk más területein is alkalmazhatunk. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy a munkája egyben a hivatása is lehet. De még akkor is, ha e kevesek közé tartozunk, érdemes egy-két hobbit űzni, amely a személyiségünk más és más oldalát fejleszti.
  • Sikerélményt nyújtanak.
  • Flow élményt élünk át általuk: megszűnik az idő, teljesen elmerülünk a tevékenységbe, ekkor mély örömöt élünk át, a kontroll és a kompetencia érzése felerősödik.
  • Új kapcsolatokat teremthetünk, új barátokat szerezhetünk.
  • Vonzóvá, érdekessé tesznek minket.
  • Egészségvédő hatásuk van: csökkentik a vérnyomást, csökkentik a stresszhormonként is ismert kortizolt, endorfinokat szabadítanak fel.

Sokatmondó időtöltések

Nem csoda, hogy a társkeresés vagy álláskeresés során is olyan nagy jelentősége van a felvállalt hobbiknak. Nagyobb eséllyel alakítunk ki egy jó partnerkapcsolatot egy olyan személlyel, aki hasonló hobbiknak hódol, mint mi, vagy több közös érdeklődési körünk is van. Az álláskeresés során a munkáltatók sokatmondónak tartanak olyan hobbikat, amelyek az adott munkakör elvárásaival összhangban vannak. A maratoni futás például jól tükrözi az állásra jelentkező személy kitartását, terhelhetőségét.

Vajon introvertált?
©

A csapatban űzött hobbi, mint például egy labdajáték, utalhat arra, hogy a jelentkező alkalmas a csapatmunkára, szoros együttműködésre. A blogírás, mint hobbi bizonyára emeli a kommunikációs területeken való elhelyezkedés esélyeit, ahogyan a fotózás, vagy ehhez hasonló kreatív hobbik előnyt jelentenek egy olyan munkakör megpályázásánál, ahol alapvető elvárás a kreativitás.

Egy hobbi kétségkívül sokat sejtet a személyiségünkről: egy otthon egyedül kötögető személyt vagy egy könyvmolyt többnyire introvertáltnak és kevésbé kockázatvállalónak tartunk, mint az ejtőernyőzést vagy extrém hegymászást űző személyt. Ugyanakkor a társastánc vagy csapatsport inkább utal extraverzióra.

Becsapós skatulyák

Mégse essünk abba a csapdába, hogy hobbi alapján skatulyázunk be valakit. Egy hobbit sokféle motiváció miatt választhatunk. Míg egyeseknél a táncot a párszerzés motiválja, másoknál lehet a nárcisztikus személyiség kifejeződése, a csábítás eszköze, megint másoknál pedig egyszerűen a zene szeretete vagy a mozgásigény kielégítése.

Ahogyan a hegymászás fakadhat a természet szeretetéből vagy a szabadságérzés megnyilvánulásából, sokakat viszont a kitartó és fáradságos testmozgás végzése, a saját határok feszegetése vihet erre az útra, vagy akár az adrenalinlöket megszerzése a cél.

 

Nagy Gyöngyi pszichológus

A szerző blogja itt.


Érdekli, milyen felnőtt korban belevágni a rúdtáncba, indiai táncba, netán csellózni tanulni? Olvassa el cikkünk szubjektív párját a wmn.hu-n!


 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!