HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A labdarúgó-világbajnokság végén felmerül, miért bizonyosodott be megint, hogy a foci az a sportág, amelynek lázában egy egész világ égni tud? Rendhagyó módon általános iskolás sportolókkal beszélgettünk erről.

Mi lenne, ha többi sport is olyan népszerű lenne, mint a foci? – a focivébé kapcsán beszélgettünk erről sportoló gyerekekkel. Mi történne akkor, ha ők is hatalmas, nézőkkel telt stadion előtt versenyeznének, hogy mit is éreznének, hogyan képzelnénk el magukat a pályán. Sokan közülük azt mondták, hogy zavarná őket a zaj, az, hogy nézik őket. Mások nagyon élveznék a szereplést.

Ennek kapcsán kezdtünk el töprengeni együtt, hogy miért is a foci lett népszerű, mik lehetnek a pszichológiai okai. Megpróbáltuk összegyűjteni azokat az indokokat, ami miatt most focilázban, és nem mondjuk, judolázban égünk.

A pálya

Vegyük például a teret. A focihoz nagy pálya kell, ezért sok nézőt elbír, tehát adva van a lehetőség a szurkolásra. Az emberi agy feldolgozóképessége is véges, ezért ha belátható a tér, és követhető, ami a pályán történik, akkor nem lesz unalmas a meccs. Nem beszélve arról, hogy mivel lassabb a játék, több idő adódik a várakozásra. Annak a feszültsége, hogy bármikor történhet valami – plane egy gól – folyamatosan izgalomban tartja a nézőt, és ez 90 percen keresztül kifejezetten örömérzést okozhat.

A szereplés élvezete
©

A csapat

A népszerűség egyik alapvető eleme, hogy több ember játszik, tehát adott a csapat ereje, annak lelkesítő és magával ragadó hangulatával. Csapathoz tartozni kell, ez alapvető kelléke az önmeghatározásnak is. Ezért is jó drukkolni, ezért válunk rajongókká, mert a nyertes csapat ad énerőt ad, még ha nem is vagyunk közvetlenül tagjai, csak a szurkolótáborának részei. A szurkolótáborral közösséget vállalhatunk, biztonságot és hovatartozás-érzést ad.

A szabályok

Elengedhetetlen követelmények az egyszerű szabályok, amiket mindenki ért, és tud követni. Lehet róla vitakozni és beszélni, ezzel még tovább fokozva a népszerűséget. Tulajdonképpen focizni bárhol, bármikor lehet, néha még labda sem kell hozzá (elég egy toboz vagy bármi, amit lehet rúgni). De akkor miért nem a kézilabda? – kérdeztem a gyerekektől. A megfejtés egyszerűnek tűnik: a kezünk ügyesebb, gyorsabban pörög a játék, kevésbé követhető, hiszen gyorsabb, mint a lábunk.

A horvát-angol meccs
©

A bíró

A szerepe olyan, mint a mesékben a gonoszé, lehet szidni, közösen harcolni ellene, utálni, és ha nekünk kedvezőt csinál, kedvelni. Modellálja azt, ami a mindennapi életünkben is előfordul az együttélés során: szabályokat tart be, ítélkezik, kontrollt gyakorol, jutalmaz. Azonosulhatunk vele, hiszen néha mi is elfogultak és szigorúak vagyunk.

Kenyeret és cirkuszt

Egyik sportban sincs ennyi szabálytalankodás, ennyi látványos sérülés. Mindez vajon csak a sport jellegéből adódik, vagy ez már a közvetítések következménye? Talán mindkettő. A játékosok „feladata” a szórakoztatás is, habár véletlenül sem feltételezném, hogy ez tudatos dolog. A játékosok tudattalan képernyőjén mindig ott villog a felirat, hogy „néznek”. Jó esetben egy focista is ki tudja zárni a környezetet, de teljesen sosem lehet független a csapatától, a szurkolóktól, a következményektől.

Érzelmileg túlfűtött viszonyulás
©

Pont ezért, mert sokszereplős sportról van szó, és mert a játékosok megszokták a nézőkkel töltött stadionokat, a tévéközvetítéseket, tudattalanul is minden felnagyítódik: karakteserebbek a mozdulatok, látványosabbak a konfliktusok. Az összes pszichikai hadviselési technika is láthatóbbá válik – időhúzás, a sérülések túljátszása, szitkozódás stb.

Végezetül pedig néhány szó a szurkolás pszichológiájáról. A foci elsősorban a sportról szól, másodsorban pedig arról a felhajtásról, ami pszichológiai jellemzőink következménye. A csoporthoz való tartozás alapvető pszichés igény, ezért válunk szurkolóvá is. A rajongás pedig egy érzelmileg túlfűtött viszonyulás, ami attól az izgalomtól jön létre, ha a csapatunk játszik, megjelenik. A győzelem reményében pedig tovább fokozódik a drukk, mint ahogy ez látható volt mind a francia, mind a horvát szurkolótábor tagjainál.

Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Gollamként meditál Theresa May a Brexitről egy paródiában

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Anarchista csoport tüntetett az athéni magyar nagykövetségnél

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Megjött a Puma új cipője, amiben akkumulátor és egy miniszámítógép is van

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot