HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Szinte ugyanúgy, mintha velünk történtek volna meg a tragikus események.

A tévéhíradót kikapcsolhatjuk, a Facebookon azonban továbbra is kontrollálatlan mértékben és részletekkel ömlenek ránk az erőszakos hírek.

Ráadásul sokszor a korábbiaknál sokkolóbb formában.

Más emberek szenvedésének közvetett átélése tudhatóan komoly problémát okoz a segítő szakmákban dolgozóknak is, így joggal merült fel a kérdés Pam Ramsdenben, a brit Bradfordi Egyetem kutatójában, okoznak-e maradandó sebeket a közösségi médiából ránk zúduló erőszakos hírek.

Ijesztő eredményei azt mutatták, hogy a traumát átélt embereket kínzó betegség, a poszttraumás stressz (PTSD) tünetei éppúgy sújthatják a hírek befogadóit, mint a borzalmak elszenvedőit.

Felmérésében olyan 189 ember vett részt, akik csupán a hírekből hallottak olyan megrázó eseményekről, mint a 9/11 vagy az iskolai lövöldözések.

Bár személyesen egyikük sem volt érintett, a 22 százalékuk klinikai szintet elérő szorongást, idegességet mutatott utóhatásként.

Nem árt erről tudnunk, és tudatosan felvértezni magunkat a kontrollálatlan hírek ellen.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az evés lélektanával foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg! Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20 % kedvezményt kap vagy ajándékba kaphat háromféle könyvet: a Most élj! címűt vagy a Hogyan gyógyítsunk meg egy összetört szívet? címűt vagy a Mit tenne Freud?-ot.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak nyolc állami egyetem marad?

Csak nyolc állami egyetem marad?

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?