Így tesz jót a nemi egyenlőség a férfiak egészségének

Így tesz jót a nemi egyenlőség a férfiak egészségének

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Egy amerikai vizsgálat szerint a családfenntartó szerep lelki terhekkel jár.

A családfenntartó szerep hálátlan pszichológiai következményeire bukkantak a Connecticuti Egyetem kutatói egy 15 éven át végzett reprezentatív felmérésben.

A Christin Munsch szociológus professzor vezette vizsgálatban a férfiak és a nők családi pénzügyi hozzájárulását vetették össze általános pszichés jóllétükkel és egészségi állapotukkal.

A mérések eredményei szerint minél nagyobb pénzügyi terhet vesz magára egy férfi a házasságában, annál jobban csökken a pszichológiai jólléte és az egészsége.

A legmegterhelőbbek azok az időszakok, amikor kizárólagos kenyérkeresőként tartja el a családot.

Ezzel szemben a nők egészségére és jóllétére pozitívan hat, ha ők is hozzájárulnak anyagi szempontból a családfenntartáshoz.

Számukra ez inkább lehetőség, nem aggasztó teher, mint a férfiaknak, akik családfenntartó szerepüket kötelességnek tartják.

Munsch szerint ebből jól látható, hogy a társadalmi nemi szerepek nemcsak a nők életét nehezítik meg, hanem a férfiak egészségére is rányomják a bélyegüket.

A terhek megosztása pedig kölcsönös előnyökkel jár mindkét félnek.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melyben az egészséges önértékeléssel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

 

 

Ha most fizet elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, 20% kedvezményt kap vagy 35%-os könyvkupont. Választhatja azt is, hogy ajándékba kapja a Buddhizmus anyáknak vagy az Igen!, illetve a Használati utasítás az emberhez című könyvet.

 

 Hozzászólások