HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A megújuláshoz állapotváltásra, perspektívaváltásra van szükség. Az évkörök ünnepei épp ezt teszik kézzelfoghatóvá számunkra. Tegyük élvezetessé az adventi készülődést, és öltöztessük ünneplőbe a lelkünket is.

1. Lassuljunk le!

Nem szerencsés végigrohanni az életünkön, mert a legértékesebb pillanatokat hagyjuk elveszni. A gyermekeink túl hamar felnőnek, legyünk velük a fejlődésükben, életük megismételhetetlen kalandjaiban. Kialakíthatunk olyan hétköznapi rituálékat, amivel derűsebbé tehetjük a feladataink megoldását. Ilyen lehet a reggeli közös pizsamás kakaózás a nappaliban, egy vicces mondóka elkántálása elköszönéskor, vagy esténként egy „szörnyriasztó” illóolaj párologtatása rémálmok ellen.

2. Nevessünk!

Mindig legyen merszünk nevetni! A legnehezebb időkben is nagy segítség a humor, és a derű. A gyermekekben ez még ösztönösen megvan. Kacagjunk velük!

3. Zárjuk le a múltat!

Az ünnepi készülődésben a lakás alapos nagytakarításánál sokkal fontosabb a belső takarítás. Ne hordozzunk sértettséget magunkban, és ne rágódjunk a régi dolgokon. Amit nem tudunk megoldani, azon lépjünk túl, mást úgysem tehetünk, az idő talán megoldja. Ami viszont rajtunk múlik, azért tegyünk. Panaszkodni sosem érdemes, az csak elveszi az erőnket a megoldástól.

4. Kössünk békét!

A szép lezáráshoz jól jön a megbocsátás. Nem könnyű dolog, de ha szívből adjuk, nagyon felszabadító. Ha nem megy még, akkor csak napoljuk a haragot, és engedjük, hogy a szívünket megtöltse a különleges ünnepi hangulat.

5. Figyeljünk egymásra!

Sose felejtsük el megkérdezni szeretteinket: „Hogy érzed magad?” „Mi foglalkoztat mostanában?” A gyermekeknek mindig vannak új híreik. Hallgassuk meg, hogy ma az oviban milyen magas tornyot építettek, Zsuzsikának milyen szép csillámtetkója van, és azt is, hogy mit álmodtak. Ezek fontos dolgok, gyermekünk életének mozzanatai.

6. Éljük át a pillanatot!

Az itt és most az egyetlen hely az időben, ahol az életünk zajlik. A múlt már nincs, a jövő pedig még nincs. Szenteljük meg a jelent a figyelmünkkel. Érezzük át a reggeli zuhany mindent feloldó melegét, csodáljuk meg a munkába vezető út fasorának gótikus boltozatát, vagy a város zajának beatbox ritmusát. Varázslatos minden pillanat.

7. Legyünk nagylelkűek!

Adventkor sokan adakoznak, de akinek nincs erre pénze, az gyakorolhatja a nagylelkűséget számos más módon. Apró figyelmességekkel, vagy akár azzal, hogy meghívunk magunkhoz egy magányos ismerősünket, hogy ünnepeljen velünk. Karácsonykor különösen fájdalmas az egyedüllét.

Nógrádi Csilla pszichológus

A szerző Álomnapló című könyvéről itt talál infókat.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG