HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A sokszor kiüresedettnek, konvencionálisnak érzett karácsonyi találkozások és „ajándékcserék” nagyon fontos szerepet töltenek be a lelki jóllétben – hangsúlyozzák pszichológusok. Még akkor is, ha nem mindig könnyű meglátni a pozitívumot az ünnepek alatti rohanásban, a családi beszélgetésekben vagy a végeérhetetlen közös étkezésekben.

A karácsonyi ünnepkör hagyományai, rituáléi, családi szokásai jótékony hatással vannak az emberi pszichére, és ez jórészt a sokak által lesajnált nosztalgiának köszönhető. Annak ugyanis, hogy ilyenkor „megmozdulnak a társas kapcsolatrendszerek” – a családok és barátok találkoznak (vagy legalább telefonon, levélben érintkeznek), és jobban figyelnek egymás életére, a másokkal történt eseményekre, felidéznek régi emlékeket – erőteljes szorongáscsökkentő és magányoldó hatása van – magyarázza Krystine Batcho, a Syracuse-i Le Moyne College pszichológiaprofesszora, nosztalgiakutató.

A „régi idők” és ünnepek felelevenítése visszarepít például a gyerekkorba, ami a legtöbbeknek biztonságot, önfeledtséget és fiatalságérzetet jelent, magyarán olyan időszakot, amikor ki-ki a felelősség nyomasztó terhe nélkül élhetett. Ennek megtapasztalása egyértelműen nyugtató, ellazító hatású. De az évente visszatérő jeles napok (a karácsony mellett a születésnapok és családi évfordulók) arra is jó alkalmak, hogy végig lehessen gondolni: mi változott és mi maradt ugyanaz az életünkben – és önmagunkban.

Nosztalgia a jövőért

Aki ennek ellenére úgy érzi, meddő időpocsékolás visszatekinteni a kapcsolatainkra vagy a múltra, annak nem árt tudni, hogy a kutatások szerint ez a mentális tevékenység kifejezetten pozitív várakozással tölthet el, és reménykedőbbé tehet a jövővel kapcsolatban. Ráadásul a nosztalgiázás akkor is hasznos, ha keserédes – fejtegeti Batcho az Amerikai Pszichológiai Társaság honlapján közölt interjúban.

Családi kötelékek
©

Amikor az elhunyt vagy valamilyen okból eltávozott/eltávolodott szerettekre gondolunk, végső soron azt élhetjük át, hogy a hozzájuk fűződő kötelékek túlélik a fizikai távolságot. Ez pedig segít abban, hogy jobban értékeljük, mit jelentenek mások számunkra, és mi mit jelentünk mások számára.

Válasszon előfizetést!
A családdal eltöltött minőségi idő azért is fontos, mert a csoporthoz tartozás tudata és jóleső érzése erősíti az identitást. Azok számára, akik vallásosak, a hovatartozás érzése karácsonykor újabb megerősítést kap a szertartásokon való részvétel által. Akárhogyan is, amerikai boldogságkutatók már 2002-ben kimutatták, hogy azok, akik a családjukra és a spirituális élményekre koncentrálnak az ünnepek alatt, boldogabbnak vallják magukat, mint akiknél a pénzköltés és az ajándékok halmozása dominál.

Örömteli külsőségek

A tudósok éppen ezért a családi kapcsolatok fenntartását és erősítését tartják a karácsonyi ünnepkör egyik fő funkciójának, amiben nagy szerepük van a rituálészerűen ismétlődő külsőségeknek. A hagyományos (vagy különleges) ételek elkészítésének már a folyamata is fontos, hiszen kimutatták, hogy minél tovább tart a főzőcskézés, annál jobban értékeljük majd a vacsora elköltését. A fehér asztal mellett összegyűlő család pedig a közösségi együttlét szimbóluma: a találkozás, beszélgetés és megosztás kitüntetett tere.

Ünnepi rituálék
©

Nem véletlen, hogy a felmérések szerint, bár egyre kevesebb család étkezik közösen a hétköznapokban, a decemberi ünnepek alkalmával szinte alig vannak, akik ezt elmulasztják. A kutatások egyébként arra is találtak bizonyítékot, hogy az étkezések előtti különféle rituálék (például asztali áldás, vagy egy gyertya meggyújtása) még tökéletesebbé teszik az élményt, olyannyira, hogy az ételek is jobb ízűnek tűnnek.

Az ajándékozási plusz

A sokak számára kiüresedett konvenciónak vagy puszta pénzkidobásnak tartott ajándékozás szintén túlmutathat az adott/kapott értéken. Hiszen – érvelnek pszichológusok – legalább arra az (akármennyire is rövid) időre, amíg kitaláljuk és megvalósítjuk vagy beszerezzük a kis figyelmességet, arra gondolunk, akinek szánjuk a meglepetést, ez pedig mindkét fél számára jelzésértékű.

Arról nem szólva, hogy fiziológiai szempontból ugyancsak jótékony hatással van az ajándékozóra és megajándékozottra ez az aktus: a vizsgálatok kimutatták, hogy ilyenkor mindkettejük szervezetében megugrik a boldogság- és kötődéshormonok (dopamin, endorfin, oxitocin) koncentrációja.

További pszichés védőfaktort jelenthet a karácsony táján – akár az ajándékok miatt, akár a bennünket körülvevő közösségért, akár az életünk eseményeiért – érzett hála. Ez a lelkiállapot, az erős szeretetkapcsolatok mellett, legalább olyan jó hatással van az egészségre, mint a helyes táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás vagy a dohányzástól való tartózkodás.

Nem csoda, hogy a kutatók egy ideje hangsúlyozzák, pusztán azzal, ha másképp tekintünk a karácsonyi ünnepkörre, és felismerjük a szokásokban rejlő pozitív lehetőségeket, máris hatékonyan csökkenthetjük a kommercializálódott világ okozta szorongást és stresszt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, melyben lelki ellenálló képességünkkel foglalkozunk. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Nézze meg karácsonyi előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé.


 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

Eladó Szása, a 42 éves, de csak 23 ezer kilométert futott budapesti Lada

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak