HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Michael Breus amerikai alvásspecialista és klinikai szakpszichológus ahhoz ad útmutatást, hogy miként hozzuk összhangba mindennapi tevékenységeinket testünk természetes ritmusával.

Az emberi szervezet működését a napi cirkadián ritmus szabályozza. Ez a fő biológia óránk időzíti a hormontermelést, az immunműködést, az éberségi és alvási mintázatot, sőt a hangulatunkat is, és ezzel meghatározza személyes „bioidőnket”. A belső óránk körülbelül húszéves korunkra éri el végleges formáját, majd 30-40 éven át diktálja életünk ritmusát. Időskorban némileg módosul, amikor a szervezet kicsit lassabb üzemmódra vált, és kisebb lesz az alvásigényünk is.

A temperamentumunkra jellemző bioidőt kronotípusokba soroljuk. Breus doktor négy típust különböztet meg, és ezeket különböző állatokról nevezte el: a medve, az oroszlán, a farkas és a delfin. A felosztás lényege az időzítés. A típusok között lényeges különbség van abban, hogy az éjszakának mely szakában a legpihentetőbb az alvás a számukra, mikor a legtáplálóbb az étel vagy a leghatékonyabb az energiafelhasználás.

Egyesek korán reggel frissen pattannak ki az ágyból, és délelőtt szeretnek dolgozni, mert akkor van a legtöbb energiájuk. Mások számára a reggel kábán, és csak egy jó adag kávé után indul. Délelőtt szinte alig vonszolják magukat, a munkaidő végére viszont erőre kapnak, este pedig szárnyal a kreativitásuk. Ezeknek a nőknek és férfiaknak bizony nem kedvez a kora reggeli munkakezdés, abban az időszakban nem tudják kihozni magukból mindazt, amire valójában képesek.

Hatékonyságunk növelése

A kronotípus velünk született, akárcsak a testalkatunk vagy a szemünk színe, tehát nem lehet megváltoztatni. A testünk által diktált tempó azonban nem mindig áll harmóniában az elvárt társadalmi időbeosztással. Ilyenkor csak az életmódunkon tudunk módosítani, a természetünkön nem.

Akiknek nem a nagy átlag ritmusára ketyeg a biológiai órájuk, azok nem igazán tudnak kiteljesedni olyan a társadalmi időbeosztásban, ami a természetüktől teljesen idegen. Ők a kényszerű életritmusban állandó fáradtságot és frusztrációt fognak érezni, mintha folytonos időeltolódásban élnének, mindaddig, amíg át nem szervezik az életüket a saját tempójuknak megfelelően.

Érdekli, melyik típus: delfin, oroszlán, medve vagy farkas? Olvassa tovább Nógrádi Csilla pszichológus cikkét és töltse ki a hozzá tartozó tesztet a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban. Keresse az újságosoknál vagy rendelje meg!

Kezdje az új évet pozitívan! Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, amelyekben HVG Könyvet kap a HVG Extra Pszichológia magazin mellé. 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?

Mit tegyen a szülő, ha azt gyanítja, hogy koronavírusos a gyereke?