HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Egy gyermek harmonikus fejlődéséhez fontos, hogy sérülések nélkül vészelje át a válást, és jól érezze magát mindkét szülőjével. Deliága Éva gyermekpszichológus új sorozatában végigveszi a váláskor elkövetett tipikus hibákat.

Sok elvált szülőpár krízise mély és hosszantartó. Ahelyett, hogy a veszteségfeldolgozás normális stádiumain keresztül haladnának az elfogadás irányába, a harag-düh szakaszban vesztegelnek, olykor évekig. Vélt vagy valós sérelmek által ejtett sebeket nyalogatva, ádáz dühhel gondolnak egykori szerelmükre, életük párjára, gyermekük másik szülőjére.

A szülő ebben a lelkiállapotban, józan ítélőképességét elveszítve gyakran mossa össze saját érdekét a gyermekével. „Tudja csak meg, mekkora szemét az apja! A férfiakban nem lehet bízni, jobb, ha már most megtanulja!” – fejti ki a négyéves Timi anyukája keserűen, egy évvel a válása után. „Az anyja megbízhatatlan, nem törődik vele” – jelenti ki Péter a telefonban, nem figyelve arra, hogy kisfia, a hatéves Viktor bőven hallótávolságon belül van.

Letépni a családi fotókról

Nem akarnak ezek a szülők rosszat. Ők maguk is sérültek. Szinte belenyomorodtak a válásba, melyet életük nagy kudarcának könyvelnek el. Legszívesebben, ahogy a családi fotókról letépnék a másik szülőt, úgy szeretnék az életük lapjai közül is kiszakítani őt.

„Bárcsak sose kéne vele találkozni!” – hagyja el a sóhaj a férfi vagy a nő száját, és mindenki, aki 10 percnél régebb óta ismeri őt, pontosan tudja, hogy az exére utal. De igen ám! Van egy kis bökkenő! A gyerek…

Némely szülő úgy gondolja, hogy a vállalhatatlan, kibírhatatlan és megbízhatatlan másik szülőtől jobb, ha megóvja a gyereket. Leghelyesebb, ha felvilágosítja, hogy milyen valójában a másik szülő, talán abból az indíttatásból, hogy megóvja a gyereket egy későbbi csalódástól. Ahogy mondani szoktuk: a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Eltéphetetlen kötelék

Rendelje meg online!

Mert a gyermeki lélek nem így működik. A gyerekek szeretik a szüleiket, így vannak behuzalozva. Még a tökéletlen szülőt is szeretik, nem akarják megbántani, szeretnék őt is jónak látni.  Vágyják a szeretetét és kötődnek hozzá. Extrém esetektől eltekintve, mikor az egyik szülőről kiderül, hogy veszélyezteti a gyereket és alkalmatlan a nevelésére, figyelemmel kell lenni erre a sajátosságra.

A vér nem válik vízzé, és egy kisgyereknek elemi igénye, hogy mindkét szülőjét szerethesse. Úgy kell elképzelnünk, hogy a szíve egyik fele anyától van, a másik apától, és ha bármelyik szülőt szidják, azzal őt is bántják. Benne él egy anyakép és egy apakép, ennek a rombolása a gyerek személyiségét, egészséges-kerek énképét is rombolja.

Tudvalevő, hogy léteznek nem tökéletes szülők. De a gyereke érdeke mégis egészen más, mint az elvált felnőtté. A gyerek kapcsolata más a szülőjével, mint a társnak az expartnerével. A gyermek és szülője közt eltéphetetlen vérségi kötelék, kötődés van.

A gyerek érdeke azt kívánja, hogy mindkét szülője benne maradjon az életében, méghozzá a lehető legsértetlenebb, értékétől nem megfosztott formában. Ez alól csak a bántalmazó, vagy elhanyagoló, veszélyeztető szülők jelentenek kivételt.

Sérelmekkel teli raktár

Sokkal gyakrabban fordul elő az, hogy amikor anya és apa már nem szeretik egymást szerelemmel, hirtelen észreveszik a másik hibáit. Ami addig bohém lazaságnak tűnt, az lustaság lesz, ami szeleburdiságnak hatott az szétesettség lesz, ami takarékosság volt az smucigsággá változik, ami szókimondó-őszinteség az bunkóság lesz.

Eltűnik az elfogadás és a szeretetteli attitűd, és helyébe a sértett kritikusság lép. Nem biztos, hogy a másik változott ekkorát, inkább az expartner látja őt másképp, és érzékeli addig is meglévő tulajdonságait negatívnak. A kommunikációs nehézségek ekkora már szakadékként tátonganak a két felnőtt között, a múltbéli sérelmekkel raktárakat lehetne megtölteni, és a volt családi fészek csatatérre hasonlít.

Fontos a diszkréció, a gyerek gyerekként kezelése, és annak a felismerése, hogy a harag rossz tanácsadó. Érdemes ezért szülőként inkább tompítani a másik szülő hibáit a gyerek előtt, sem mint kihangsúlyozni azokat.

Valóban, a gyerek rá fog jönni előbb-utóbb, hogy milyen az a szülő. Ha a szülő nem tartja be a gyerek felé tett ígéretét, ha nincs jelen az életében, ha elfelejti a születésnapját, ha hétszámra nem érdeklődik felőle, hosszútávon ez mind kiütközik majd a kapcsolatuk minőségében. Azonban ettől a tapasztalati úttól nem lehet megóvni a gyereket, ezt neki a saját kis életében, a saját tempójában kell megtapasztalnia, nem lehet teljesen megvédeni az ezzel járó sérüléstől.

A gyerek a cél

Ennél a forgatókönyvnél szerencsére gyakoribb, hogy bár a szülők nem jönnek ki jól egymással, de a gyerekkel mindketten jó kapcsolatot ápolnak. Ebben az esetben nagyon markánsan elválik ahogy egymással bánnak a szülők, és az, ahogy a gyerekkel viselkednek.

Nem lenne jó azzal összezavarni a gyereket, ha mindennek elmondanák a másik szülőt, hiszen ezzel a saját hitelességüket ásnák alá, és összezavarnák a gyereket. Közben pedig pont az lenne a cél, hogy a gyerek sérülések nélkül vészelje át a válást, és jól érezze magát mindkét szülőjével.

Elvált szülőként ezért különösen fontos, hogy tartózkodjanak a másik szülő szidásától. És figyelem: a falnak is füle van! A gyerekek érzékenyen olvasnak a nonverbális jegyekből, egy sóhajból vagy homlokráncolásból, akár hangsúlyból is. Így arra is vigyázni kell, hogy a telefonban mit mesélnek a nagyszülőknek, barátoknak, mikor azt a gyerek is hallhatja.

A szülőtársi kapcsolat nem bontható fel úgy, mint a házastársi. Egymás kölcsönös tisztelete, a civilizált, semleges hangvétel elengedhetetlen a gyerek harmonikus fejlődéséhez.

A sorozat első cikkét itt találja.

Deliága Éva Ketten háromfelé című könyvéről itt talál infót.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, melyben életciklusainkkal foglalkozunk. Keresse az újságosoknál, de meg is rendelheti nyomtatott formában vagy most ekönyvként is.

Nézze meg előfizetési ajánlatainkat, most sokféle kedvezménnyel várjuk.


 VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!