HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az utóbbi évtizedben zajló úgynevezett rezilienciakutatások azt vizsgálják, min múlik, hogy valaki a stressz után viszonylag rugalmasan visszanyerje „eredeti formáját”, rá jellemző és számára jól – vagy legalábbis megfelelően és kiegyensúlyozottan – működő lelki állapotát. A kutatások válasza egyértelmű. Ez bizony – ez is! – a gyerekkoron múlik.

A reziliencia szó rugalmasságot jelent. A resílio, resílere – latin ige, jelentése: visszaugrás, visszapattanás – azaz rugalmasság. Valahogy úgy kellene elképzelnünk, hogy a stressz összenyom vagy éppenséggel széthúz, széttép – a rugalmas személyiség azonban a stressz elmúltával visszanyeri eredeti formáját, kiterjedését.

És így természetesen hasznosítani tudja a stresszt – hiszen stressz nélkül nincs élet.

Régóta tudjuk, minél kisebb a gyerek, annál fontosabb, hogy mi történik vele és körülötte, annál maradandóbb minden átélt élmény (helyzet és érzelem), még ha nem emlékszünk is rá később.

Mert az emlékezet nagyjából a beszéd kialakulásáig tud visszanyúlni, és ezeknek a fontos élményeknek a nagy része ezt az életkort – a második-harmadik életévet – megelőzi. Ezek az élmények a legelső életévekbe – sőt a kutatók nagy része szerint egészen a magzati korba – nyúlnak vissza.

Egy valaki…

Mi a legfontosabb? Mi az, ami a születés – vagy a fogantatás! – első pillanataitól kezdve hat, és megalapozza a személyiség későbbi ellenálló erejét, rugalmasságát, stabilitását?

Az egy személyhez fűződő megbízhatóan stabil kapcsolat.

Amelynek létét vagy nemlétét egyesek szerint már a magzat is biztonságosan érzékeli – ebben benne van, hogy örülnek neki, hogy elfogadják, és ezek az állapotok természetesen a köldökzsinóron keresztül is közvetítődnek a véráram és ebben az anya hormonális rendszerének „üzenetei” útján.

Hogy a megszületés után ez mennyire így van, az nem szorul magyarázatra, mindennapi tapasztalat, de az talán megemlítendő, hogy bár a legtöbb esetben ez a születés utáni stabil kapcsolat az anya, vagy legalábbis neki kellene lennie, de ha valamilyen okból ő nem lehet, akkor az a fontos, az a nélkülözhetetlen a későbbi stabilitás szempontjából, hogy ez egyetlen személy, aki nem változik. (Ahogy a kiskacsák imprintingje sem változik Konrad Lorenz híres kísérletében – akit először megpillantottak, azt követik.)

Később természetesen mások is társulhatnak, de az egyetlen kitüntetett személy fontosságára az élet kezdetén a neurológiai kutatások is egyértelműen utalnak. Ez nem csökkenti az apa szerepét és jelentőségét, és fontos tudni, hogy itt a kezdet kezdetéről van szó.

Olvassa tovább Vekerdy Tamás cikkét a legújabb, szerzőinktől régebbi cikkeket is tartalmazó HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Pozitívra változtatta Magyarország adóskilátását a Moody's

Frissítse az iPhone-ját, már javított is az Apple pár hibát

Frissítse az iPhone-ját, már javított is az Apple pár hibát

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi