HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok egykori vezetői hasonlítanak egymásra.

Mi a közös az Egyesült Államok elnökeiben? Az amerikai Emory Egyetem válasza elsőre ijesztően hangzik: a pszichopátiára jellemző higgadt merészség.

A Scott Lilienfeld amerikai pszichológus által vezetett kutatás pozitív összefüggést talált a politikai teljesítmény és az úgynevezett félelemmentes dominancia között.

Utóbbi a valódi pszichopátia negatív triászának – nem szeret, nem szorong, nem tanul – egyik sarkalatos eleme.

A 42 elnök (a vizsgálatban az utolsó Bill Clinton volt) személyiségére és politikai pályafutására visszatekintő elemzés eredményei arról árulkodnak, hogy a vezetés, a meggyőzőkészség, a kríziskezelés és a kapcsolattartás a kongresszussal jobb teljesítményt mutatott azoknál az elnököknél, akik a félelemmentes dominancia skáláján magas pontszámot értek el.

Ugyanakkor a pszichopátiára jellemző másik tünet, a kóros egocentrikusság épp ellenkezőleg, negatív kapcsolatban állt az elnöki teljesítmény értékelésével.

Theodore Roosevelt elnök – aki egy 1912-es merénylet során lőtt sebet kapott (amit a zsebében viselt szemüvegtok részben kivédett), majd vérző mellkassal még megtartotta aznapra ütemezett nyilvános beszédét – például a rangsor élén állt a félelemmentes dominancia skáláját tekintve, ám kóros egocentrikusság csupán átlagon alul jellemezte.

A Journal of Personality and Social Psychology lapban közölt eredmények tehát nem a pszichopátia eddig ismeretlen előnyeire hívják fel a figyelmet, hanem egyik kiragadott jellemzőjére.

A politikán kívül számos egyéb, hatalmon és presztízsen alapuló foglalkozást találunk – például a sport, a jog, az üzleti élet területén –, ahol előnyt jelenthet a higgadt dominancia.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben a külső-belső szabadsággal foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tilos lesz az olimpián térdelve vagy felemelt ököllel tiltakozni a rasszizmus ellen

Tilos lesz az olimpián térdelve vagy felemelt ököllel tiltakozni a rasszizmus ellen

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt

Első főszerepére nehezen találták meg Törőcsik Marit, aztán filmtörténetet írt