Cuki állatokkal a boldog házasságért

Cuki állatokkal a boldog házasságért

Utolsó frissítés:

HVG Extra Pszichológia Szerző:

HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A partner képe vetekedhet az állatos fotókkal.

A Floridai Állami Egyetem kutatócsoportja meglepő oldalról közelítette a házasságok nagy próbatételét, a szenvedély lángjának ébrentartását: cuki állatos képeket mutattak a házastársaknak.

Korábbi kutatások rámutattak, hogy az évek múlásával a házassági elégedettség bizony akkor is csökkenhet, ha a felek viselkedése változatlan. Ez ösztönözte James McNulty amerikai pszichológust és kollégáit arra, hogy a viselkedés helyett a gondolatokra koncentráljanak, és a párok egymásról alkotott képére próbáljanak hatni.

Módszerük alapja a kondicionálásban rejlett: a házastárs arcképéhez nagyon pozitív ingert (egy kisállat képét) társították. A kísérleti csoport párosai hat héten keresztül aranyos állatokról és egyéb pozitív dolgokról néztek képsorozatokat, amelyekben ismétlődően feltűnt házastársuk arcképe is. A kontrollcsoport semleges képsorozatokat nézett ugyanezen idő alatt.

A kutatók a kezdetekkor felmérték a kísérleti alanyok házassággal kapcsolatos elégedettségét, majd szabályos időközönként megismételték a mérést tesztek formájában.

Végül összevetették az adatokat. Nagy örömükre igazolódott az elméletük, hiszen a kiskutyákat nézegető csoport tagjai idővel egyre pozitívabb automatikus reakciókat mutattak házastársuk képére.

A Psychological Science című lapban publikált kutatást az Amerikai Védelmi Minisztérium rendelte meg: a távkapcsolatban élő katonáknak és házastársaiknak szeretnének segítő módszereket nyújtani.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben a külső-belső szabadsággal foglalkozunk.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 

 

Hozzászólások