szerző:
hvg.hu

Nancy Pelosi demokrata házelnök külseje és viselkedése megválasztása óta állandó médiatéma az Egyesült Államokban.

© AP
Tekintse meg galériánkat!
Úgy tűnik, Amerikában sem egyszerű a politikusnő élete - ha van rajta sapka, az a baj, ha nincs, akkor abba kötnek bele. Franciaországban nem túl meglepő, hogy Segoléne Royal hiába bizonyított miniszterként, az államfői posztért való versenyben egészen ostoba és szexista kritikákat is kap. De Amerika a politikai korrektség fellegvára, ezért váratlan, hogy a sajtó és a politikusok megengedhetik maguknak a házelnök külsejének, korának és nemi identitásának kritizálását.

Pelosi helyzete kissé hasonló Condollezza Rice-éhoz, mindketten rengeteg kritikát kaptak elegáns öltözködésük, drága kiegészítőik miatt. Pelosit nemcsak ruhái miatt támadják, de rátermettségét is megkérdőjelezik, viselkedését minden részletre kiterjedően vizsgálják. Nevére keresve több cikket, blogbejegyzést, videót találhatunk az interneten, mint a sorozatunkban eddig megjelent amerikai politikusokról összesen.

Többször kijelentették, hogy 66 évesen nem nézhet ki ennyire jól pusztán a jó géneknek köszönhetően, és plasztikai műtétet emlegettek a szemével kapcsolatban.

Az egyik Bush beszéd után számos helyen kielemezték, hogy a háttérben álló Pelosi mennyivel többször pislogott, mint a mellette álló Dick Cheney, ezzel elvonva a figyelmet az elnökről.

Mimikája, kiejtése és érzelemdús fogalmazása is számos kritikát kapott már, "túlságosan nőiesként" értékelték, sőt a republikánusok még őrültnek is nevezték. Beszédei akkora hatással voltak a Saturday Night Live című műsor szerzőire, hogy külön jelenetet szenteltek a házelnöknek, ami azonban sajnos csak az amerikai politika minden részletre kiterjedő ismerete esetén élvezhető.


© AP
A negatív vélemények ellenére Pelosi sok amerikai nő számára szerepmodell és stílusikon. Nyíltan vállalt sokszoros nagymamasága, nőiessége és eleganciája nem csak az idősebb korosztályt hódította meg, bár számukra a leginkább felszabadító a "kormányzó nagyi" imázsa.

Pelosi stílusának egyik kulcseleme a számtalanszor emlegetett Armani-kosztüm és a nevével fémjelzett gyöngy nyaklánc, öltözködésének utánzásához részletes tanácsokat olvashatunk több blogban is.

Egy New York-i divattervező, Stan Herman szintén nagy rajongója Pelosinak. "A stílusa nagyon okos, nagyon simulékony, gyönyörűen arányos. Mindig van valami világos az arca közelében, így nem teljesen sötét a megjelenése. Ez szép ragyogást ad az arcának" - mondta a dizájner. Ezt a nagyon egyszerű szabályt a magyar politikusnők is betarthatnák, 40 év felett nem okos dolog teljesen sötét színekbe öltözni, mert öregít.

A tartós média és politikai ellenzésnek végül meglett az eredménye, Pelosi decemberben bejelentette, hogy beiktatása után nem hord több Armanit, helyette a Target számára is tervező Isaac Mizrahi ruháit részesíti előnyben. Hogy ez a váltás valóban megtörtént-e, arról nincsenek hírek, de a házelnök még sokáig az "armanis" nő lesz és külsejével legalább annyit foglalkoznak majd, mint munkájával.

Kádár Mónika

Shake

Külügyminiszter dominaruhában - videó

Condoleezza Rice-t, Bush külügyminiszterét kinevezésétől sokan kritizálják túlságosan divatos öltözködése miatt. Egyik csizmájából még kisebb külügyi botrány is keletkezett.

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Berobbantotta a mobilnetet (is) a választás vasárnapja

Berobbantotta a mobilnetet (is) a választás vasárnapja

Menet közben kapott agyvérzést egy kamionsofőr az M1-esen

Menet közben kapott agyvérzést egy kamionsofőr az M1-esen

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!