Bár George Bush ruhatára ránézésre nem kifejezetten trendi, de legalább drága.

Id. és ifj. Bush
© AP
Az amerikai politikusok öltözködése korántsem személyes ízlés vagy a véletlen műve, komoly mérlegelés, döntés eredménye minden apró változás. George Bush ruhái tradicionálisan konzervatívak, visszafogottak, hiszen politikus családba született, már gyerekkorában is öltönyt hordott fontosabb eseményeken. A jelenlegi amerikai elnök állítólag annyira kedveli a sokak által merevnek, kényelmetlennek tartott zakó-nadrág párosítást, hogy - férfira nem jellemző módon - még másokét is megnézi, és képes különbséget tenni.

A hírek szerint egy alkalommal, amikor Észak-Korea atomhatalmi ambícióiról beszélt, az NBC tudósítójához fordult: "Ha megjegyezhetem, ez egy gyönyörű öltöny... És nem is látok itt senkit, akié akár a közelébe jöhetne." Az újságíró a legelegánsabb angolszász választ adta: "Majd közvetítem az Elnök úr véleményét a szabómnak." Mire egy másik riporter úgy érezte, kénytelen megjegyezni, hogy legjobb öltönye a tisztítóban van, nehogy az elnök leszólja. Mégsem úszta meg, Bush egyszerűen csak annyit mondott a tudósító sportzakójára: "Ez nem nevezném öltönynek."

Udvari beszállítók

Bush és Koizumi Dszunocsiró
japán kormányfő
© AP
George Bush persze könnyen beszél, hiszen saját "udvari" öltöny beszállítója van, a patinás Oxxford cég, amely igen büszke e szerepre. Az elnök öltönyei, az Oxxfordnál megadott árak alapján 2-14 ezer dollárba kerülnek, tehát olyan 400 ezer és közel hárommillió forint között mozog az áruk. Ezért a pénzért minden öltöny a lehető legjobb minőségű anyagból készül, kézzel szabva, a problémásabb részeken kézzel varrva. Bush állítólag nagyon elégedett a testére szabott holmik kényelmével, és szereti, ha minél több öltöny és szmoking áll rendelkezésére. Viselni bizonyára
Bush felesége
és szmokingja
© AP
csodás lehet, és talán közelről látszik is a jó minőség, de a képek alapján annyira nem tűnik csinosnak Bush egyik öltönye sem, a szmokingja meg kifejezetten viccesen néz ki.

A republikánus párt elnökeként George Bush konzervatív ízlése az öltözködés terén is megmutatkozott kezdettől fogva, Clintonnak és Kerrynek például látványosan színesebbek a nyakkendői, míg Bush legfeljebb az egészen apró mintákat kedveli, de esetében nem ritka a teljesen egyszínű és ezért meglehetősen unalmasnak tűnő nyakbavaló sem. Bár az elnököt senki nem vádolná lazasággal, ha a külsőségekről van szó, megfelelő helyzetben a veszkócsizma-farmer-cowboykalap összeállítás sem idegen tőle, golfhoz és horgászáshoz pedig a sporthoz való, kényelmes szabadidős ruházatot visel.

Angyalbőr és feltűrt ingujj

Elnökségéhez két fontos öltözködéssel kapcsolatos fogás köthető, mindkettő esetében az elemzők hosszasan vizsgálták a szándékot és a hatást. Az iraki háború kapcsán, hogy a harcoló katonákhoz való szolidaritását és főnökségét megmutassa, repülős katonai egyenruhát viselt, a valaha regnált amerikai elnökök közül egyedüliként hivatali időben, amely igen jó reklám volt, a média hosszasan rágta a csontot. Az ellenzők persze pfújoltak, a lojálisok tapsoltak. Az egyenruhás Bush baba megjelentetése azért talán mégis túlzás volt, még a legfanatikusabb republikánus támogatók számára sem lehet normális a sötétben rátaposni egy apró elnökre a gyerekszobában, vagy végignézni, ahogy a gyerek víz alá nyomja az esti fürdésnél. Persze lehet, hogy a gyártók csak a vitrinbe szánták.

Ingujjban falatozik
© AP
Az elnök másik fontos öltözködési húzása ingujjas kampányként híresült el. Ez a fogás ismerős lehet mindenki számára a Perón legendából, amikor Evita tanácsára az argentin elnök ingujjra vetkőzik, hogy ilyen módon mutassa ki egyenrangúságát a szegényebb választókkal. A legutóbbi választási kampányban George Bush is alkalmazta ezt a kommunikációs eszközt, amikor kabát, nyakkendő nélkül, feltűrt ingujjban, mintha csak a szomszéddal beszélgetne, győzködte a potenciális választókat arról, hogy "tegyék a megfelelő embert a megfelelő helyre". A fogás bejött, Bush győzött.

Kádár Mónika
Shake

Külügyminiszter dominaruhában - videó

Condoleezza Rice-t, Bush külügyminiszterét kinevezésétől sokan kritizálják túlságosan divatos öltözködése miatt. Egyik csizmájából még kisebb külügyi botrány is keletkezett.

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Márki-Zay: A hódmezővásárhelyieknek elegük lett a korrupcióból és a megfélemlítésből

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék