szerző:
hvg.hu

A Youtube-ról egyenesen egy drága reklámfilmbe táncolta magát Nia, az ötéves táncoló-éneklő őstehetség.

Amióta itt van nekünk a Youtube, azóta a sokat emlegetett 15 perces hírnév akár órákká is duzzadhat az önjelölt sztárok számára. A közösségi oldalnak köszönhetően az előadók rajongókat és előfizetőket gyűjthetnek, ha szerencséjük van, megtalálhatja őket valamelyik tehetségkutató. Számos munkanélküli színész, zenész sikersztorija hátterében állt már a videomegosztó honlap.

A Youtube egyik újdonsült kedvence, Nia nyolc hónappal ezelőtt tűnt fel ének és táncvideóival az oldalon. Mivel a kislány még most is csak ötéves, édesanyja készíti a felvételeket és osztja meg azokat a közösséggel. A legkorábbi felvételeken Nia még csak kétéves, ebben a korban más gyerekek sokszor még a beszédtanulással küzdenek. Ezzel szemben az internetes csodagyerek már dallamosan, érthetően énekel, táncos alapmozdulatokat tesz és előadja a dalokat, láthatóan élvezi a lehetőséget.

A mintegy harminc darab elérhető videóba belenézegetve végigkövethető Nia előadóművészi fejlődése évről-évre. A kislánynak mostanra komoly rajongótábora alakult ki, van olyan felvétele, amelyet közel kétmilliónyian láttak, a hozzászólások száma filmenként is több száz.

A gyereket tulajdonképpen "sztároló", 35 éves anyuka egyébként nagyon visszafogott, szerény, a rajongókkal folyamatos kapcsolatot tart és úgy tűnik, semmilyen módon nem kényszeríti vagy befolyásolja a kislányt az éneklés-táncolás irányába. "Szó szerint azóta előadó, amióta terhes voltam vele. "Táncolt" a hasamban, olyankor rúgott, amikor Earth, Wind and Fire-t szólt a pocakomhoz közel. Tulajdonképpen két hónaposan már mozgatta a fejét a zene ütemére, magam is megdöbbentem rajta." - írja egy helyen.

Mostanra Nia egész komoly művésszé serdült, láthatóan koncentrál, átéli a dalokat, eljátssza azok tartalmat, mozgáskultúrája kétszer ilyen idős gyerekeket is megszégyenítő, láthatóan művészi koncepciója van az előadott dalokról. Édesanyja elmondása szerint a lépéseket a felvételkor improvizálja.

A Youtube népszerűsége először az Earth, Wind and Fire zenekar barátságát hozta meg, Nia a színfalak mögött énekelhetett a zenészeknek, akik egy profi kareoke géppel és saját koncertjeikre szóló szabadjegyekkel segítették a kislány fejlődését.

A nagy "karrier lehetőséget", már ha lehet ilyesmiről beszélni egy óvódás esetében, egy Mary J. Blige reklám hozta meg. A népszerű énekesnő csapata az interneten találta meg a kislányt, majd felvették a kapcsolatot az anyukájával és tavaly december óta egész Amerikában sugározzák a Nia főszereplésével, az ő személyiségéhez írt egyperces reklámot a tévécsatornák. "Szinte sokkot kaptam, amikor megláttam Mary J. Blige emberének az e-mailjét, hogy Nia elvállalná-e a filmet. Nia korábban sosem színészkedett még rendes kamerák előtt, profi világításban. A brigádból mindenki nagyon kedves volt hozzá, ezért egy idő után Nia már nem is színészkedett, csak önmaga volt. Annyira élvezte, hogy ez nem munka volt a számára, inkább móka, fel sem fogja, hogy ez miről szól" - írta a Youtube-ra cgoldsmith néven a büszke anya.

A szakértők szerint a szülői hozzáállás, a környezet meghatározó a zenei nevelés szempontjából, Kodály Zoltán folyton idézett nyilatkozatában már a terhesség alatti muzsika hatását is mérvadónak tekinti. A zenepedagógusok szerint hároméves kor alatt a gyerekeket nagyon nehéz éneklésre, zenélésre rávenni, csak ha maguk is élvezik. A videókat látva valószínű, hogy Niát is inkább édesanyja zene iránti rajongása motiválta kezdetben, de nyilván a kedvező visszajelzések is pozitívan hatottak rá. Hogy Niából végül hatalmas tehetségű, nemzetközileg ismert, sikeres sztár lesz-e, azt egyelőre nehéz megjósolni, de története jól példázza az internetben rejlő lehetőségeket és jó nézni lelkesedését és tehetségét.

Kádár Mónika

hvg.hu Shake

Szex az iskolában

A március 1-jén a mozikba kerülő, négy Oscar-díjra jelölt Egy botrány részletei című angol film kényes témája a tanár és tanítvány közötti szexuális kapcsolat. A történet főszereplője egy tanárnő, aki enged 15 éves diákja nyílt „udvarlásának”, és botrányba fulladó viszonyt kezd vele.

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán