Egy nemrég megjelent kutatás szerint a külső vonzerő jelentősen befolyásolja egy állásinterjú sikerét - írja a Science Daily.

A Science Daily-ben közölt felmérésből kiderült, hogy a felvételi beszélgetést lefolytatók egyértelműen különbséget tettek a csinos és az átlagos külsejű jelentkezők között, amely megmutatkozott a felajánlott állások minőségében és a fizetésekben is. „A vonzónak tartott emberek esetében gyakran további pozitív társasági vonásokat és több intelligenciát feltételeznek.” - mondta Carl Senios és Michael J. R. Butler, a tanulmány két szerzője.

A kutatás során egy valóságosnak látszó állásinterjú helyzetet teremtettek, ahol férfi és női felvételiztetőknek vonzó és átlagos külsejű nők és férfiak képeit mutatták meg, azt állítva, hogy a képen látható emberek az állásra jelentkeztek.

A női felvételiztetők a vonzónak tartott férfiaknak jobb állásokat juttattak, mint az átlagos külsejűeknek és előnyben részesítették a csinos férfiakat a szép nőkkel szemben is. Az átlagos külsejű férfiak ugyanígy megelőzték női sorstársaikat a felkínált lehetőségek versenyében.

A férfi felvételiztetők nem tettek különbséget a vonzó nők és férfiak között és általában kevesebb igazán jó állást ajánlottak fel a jelentkezőknek, nemtől függetlenül. Ennek ellenére a férfi döntéshozók sem voltak mentesek az elfogultságtól.

Egy bizonyos, az emberi bőrön mért érzelmi állapot vizsgálat (EDR) szerint a férfi felvételiztetők érzelmi állapota jelentősen megváltozott, amikor rosszabb állásokat adtak a vonzó női jelentkezőknek. Érdekes módon a női döntéshozóknál ez a jelenség nem volt megfigyelhető, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy a megkülönböztetés a nőknél sokkal tudatosabb szinten zajlik.

„Pusztán üzleti szempontból minden vezetőnek, legyen operációs vagy stratégiai feladata, tudatában kell lennie, hogy milyen hatással vannak feltételezései a döntéshozási folyamatra, és hogy mennyire hajlamos az érzelmekre és a előítéletekre” - állították a tanulmány szerzői. A tanulmány, amelynek címe Felvételiztetési stratégiák a szépséggel szemben: pszichológiai vizsgálat az állás interjúk folyamatában, az első, amely fizikai eszközzel, az EDR-rel is vizsgálja a külső vonzerő, a státusz és nemi szerepek összefüggéseit az álláskeresés során.


Kádár Mónika
MTI Plázs

Kockázatos felvállalni a szexuális másságot

Veszélyes felvállalni Magyarországon, ha valaki meleg, leszbikus, biszexuális, vagy transznemű (LMBT) - jelentette ki Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa, a szervezet által publikált esettanulmány kapcsán.

hvg.hu Karrier

A tíz legszexibb szakma

Zord tekintetű cowboy? Hosszú lábú szupermodell? Kisportolt testű atléta? Az egyik vezető amerikai karrieroldal olvasói véleménye alapján összeállította tízes listáját a legszexisebbnek tartott foglalkozásokról.

MTI Karrier

Húszmillió dollár az alkalmazottaknak

Vlagyimir Gruzgyev, a Szegymoj Kontinyent (Hetedik kontinens) elnevezésű orosz élelmiszer-áruházlánc egyik alapítója saját magánvagyonából 20 millió dollárnyi (közel 3,5 milliárd forintnyi) prémiumot fizet ki a cég azon alkalmazottainak, akik hét éve dolgoznak ott.

Shake

Szakállas nővérkéké és sminkelt autószerelőké a jövő Angliában?

Az angol Oktatási Minisztérium legújabb rendelete szerint az iskoláknak és a szakmai tanácsadó egyesületeknek ezentúl a tanulók nemétől függetlenül kell tanácsot adnia minden továbbtanulási és karrierépítési kérdéssel kapcsolatban. Így mostantól nyitva áll az ajtó azok előtt a fiúk előtt, akiknek az az álma, hogy kozmetikusok, nővérek vagy titkárok legyenek. Ugyanígy a lányok is bizonyíthatnak az olyan férfiszakmákban, mint például az autószerelő.

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Ungár Péter: "Rászolgáltunk a vereségre"

Ungár Péter: "Rászolgáltunk a vereségre"

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

Megszólalt az osztrák ügyvéd, aki állítólag részese volt a Strache-akciónak

Megszólalt az osztrák ügyvéd, aki állítólag részese volt a Strache-akciónak

Furcsa hiba: "szellemek érintgetik" a OnePlus 7 Prót

Furcsa hiba: "szellemek érintgetik" a OnePlus 7 Prót