Kevesebb mint egy hónap maradt a karneválig, de Rio legendás szambaiskolája, a Mangueira az előkészületek helyett a rendőrséggel küzd. Az iskola egyik zeneszerzőjét keresik és egy drogbárónak épített menekülő-alagutat gyanítanak az intézmény alatt.


A hír azért aggasztja a brazil hatóságokat, mert a Mangueira nem csak az ország legősibb szamba iskolája, hanem -a karneváli időszak alatt- a leglátogatottabb turistalátványosság is. Az iskola mögötti egész szegényes külvárosi negyed -amelyet szintén Mangueira-nak hívnak- a karneváli előkészületekből tartja fent magát, mivel az év nagy részében folyamatos munkát biztosít nekik. A Mangueira csoport több mint egymillió dollárt költ a nyolcvan perces karneváli felvonulásra, amely az erre az alkalomra épített stadionban, a Sambadrome-ban zajlik és ahol 4500 dobos és táncos ropja.A látogatók csakis a karneváli szezon kezdetén, az előkészületek megtekintésére merészkednek a viskókkal teli városrészbe, amelyet Brazília legnagyobb drogbárója, Luiz Fernando da Costa családja tart a felügyelete alatt.

A botrány egy éve kezdődött, amikor egy amatőr videófelvételről kiderült, hogy a Mangueira iskola akkori elnöke, Percival Pires, részt vett a drogbáró esküvőjén, sőt mi több, az iskola tanulói szolgáltatták a zenét vendégseregnek.

„Az elnök az iskolát jeleníti meg, és ha az illető elmegy egy drogkereskedő partijára, az valamilyen fokú bensőséges kapcsolatot takar” – magyarázza a vizsgálatot vezető Marcio Caldas, rendőrfőnök a The Guardian angol napilapnak.

Caldas azt gyanítja, hogy „az iskola részt vesz a pénzmosásban és legitimizál bűnügyi akciókat”. Emellett a brazil sajtóban megjelentek olyan hírek is, miszerint a szambasuli épületét és a városnegyedet egy titkos alagút köti össze. Az alagút a negyed különböző pontjaitól az iskola központjába fut, és azért készült, hogy a a helyi drogbandáknak menekülési útvonalat biztosítson razzia esetén.

Da Costa éppen rács mögött van fegyverkereskedelem miatt, de a csoportja minden bizonnyal folytatja a tevékenységet nélküle is. Egy múltheti rendőrségi bejelentés szerint a Mangueira csoport idei karneváli dalának szerzője, Francisco Monteiro is körözés alatt áll drogkereskedelem vádjával. A hét elején a rendőrség razziát tartott a városnegyedben és őrizetbe vett négy személyt, s lefoglalt egy tonna marihuánát. A Mangueira szambaiskola természetesen tagadja, hogy bármi köze volna a városnegyedben folyó drogüzelmekhez.

„A drogkereskedelem a rendőrség problémája, az iskolának ehhez semmi köze. Intézményünknek voltak már nehézségei, de ekkora morális krízist még nem éltünk át” – nyilatkozta az iskola jelenlegi elnöke, Eli Goncalves, aki tagadta, hogy a zeneszerző Monteiro megválasztása helytelen lett volna annak drogkereskedő-kapcsolatai miatt. Az elnök szerint „nyitva állunk mindenkinek, aki zeneszerzéssel foglalkozik”.

A Goncalves említette „nehézségek” egy másik botrányra utalnak még 2004-ből, amikor a Mangueira iskola ütőshangszereket tanító részlegének a fejét, Robson Roque-t a helyi banda lelőtte, majd elrettentésül lefejezte és felgyújtotta a tetemet.

A Mangueira mellett egyébként számos más szambaiskoláról is az a hír járja, hogy bűnszövetkezetek támogatják őket, s a karneváli költségeiket ebből fedezik. Az elmúlt évtizedben több mint egy tucat, szambaiskolákhoz köthető gyilkosság történt és mindegyik eset felderítetlen maradt. Ebben a hónapban is történt újabb emberölés; egy másik hírhedt szambaiskola, a Viraduro elnökét lőtték le egy Rióhoz közeli városban.

A látványos kosztümöket, a színes járműveket és a fülsiketítő dobosokat felvonultató pazar karneváli show mögött úgy tűnik, egy sötét világ húzódik meg. Az ország vezetői lépni kényszerülnek? Mindenesetre Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök több mint hatmillió dollárt ígért a szambaiskoláknak, hogy a korrupciótól távol tartsa őket. A gyors cselekvés elengedhetetlen, hiszen Brazília legfontosabb exportcikke a szamba.

Krisztina O'Brien

Babos nem jutott túl a selejtezőn a Roland Garroson

Babos nem jutott túl a selejtezőn a Roland Garroson

Botrányba fulladt egy vetítés Cannes-ban, tömegesen távoztak a nézők a teremből

Botrányba fulladt egy vetítés Cannes-ban, tömegesen távoztak a nézők a teremből

Vasárnap délig lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig lehet mozgóurnát igényelni

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

Kiderült, miért állították le a 3-as blokkot Pakson

Kiderült, miért állították le a 3-as blokkot Pakson

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert