Hannah 13 éves volt. Élte a mai brit tinik viszonylag gondtalan életét, amíg nem találkozott az EMO nevű divatos kultusszal. Három hónap múlva a szülei holtan találtak rá, felakasztotta magát az emeletes ágya rácsára.

A szülők teljes sokkban voltak és hetekig nem találtak magukra a történtek hirtelensége miatt. Nem értették, hogy lányuk, aki vonzó, intelligens volt, és a társai is kedvelték, miért tehetett ilyet.

Hanna EMO-s volt, ami az „emotional” angol szónak a rövidítése, és érzelmest jelent. A mai EMO stílust nagyon sokan a nyolcvanas évek Goth mozgalmához hasonlítják: az akkori fiatalok a The Cure zenekart követve temetőkben tanyáztak, vágyakoztak a halálra, vámpírpirosra festett szájjal, fekete hajjal parádézták. Ezzel együtt nem minden „Cure-osból” lett öngyilkos.

Az EMO esetében is fekete a szerelés, szegecselt övekkel, csőfarmerral és tornacipővel kiegészítve. A haj nagyon fontos, a tinik legtöbbször feketére és emellett más bizarr színekre festik, és hosszú frufrut növesztenek, amit oldalra fésülve, a fél arcukat eltakarva hordanak. A zene a másik elengedhetetlen kellék az életérzéshez, gitáralapú rock érzelmes lírai szöveggel, amely többnyire Amerikából érkezik, olyan bandákkal, mint a My Chemical Romance, a Good Charlotte vagy a Blink 182.

Az EMO hétköznapian tini dolog. Szorongással teli, túldramatizált és csoportképző. De az új szubkultúrának és divatnak egészségtelen az alaphangja is, amire nem árt, ha minden szülő odafigyel – vélik többen is. Hannah halála előtt a szülők vágásokat fedeztek fel a csuklóján, de a lány akkor csak legyintett, hogy ez amolyan EMO-s beavatás. Halála után azonban felfedezték a lány számítógépén, hogy Hannah az EMO-nak szentelt weboldalakról bizarr dolgokat töltött le, és rengeteg, a „fekete parádéval” foglakozó anyagot találtak az aktáiban. Az EMO-hívők ugyanis úgy hiszik, ide érkeznek haláluk után, a „fekete parádéba”.

Hannahnak weblapja is volt a Bebo nevű, MySpace-hez hasonló társasági weboldalon, ahol önmagát Élő Katasztrófaként emlegette, és az oldalt csupa nyitott csuklójú, véres képpel dekorálta. Elképzelhető, hogy Hannah csuklóvagdosása ártatlan aktus volt csupán, ám az önmaguk ellen forduló tinédzserek száma aggasztó módon megszaporodott az Egyesült Királyságban, ami az angol iskoláknak komoly fejfájást okoz.

A kórházi statisztikák szerint 2003-ban a saját magukat megsebesítő vagy öngyilkossági kísérlet miatt kórházba kerültek száma kb. 11 ezer volt, ami 2007-re közel 16 ezerre hízott. Háromszor annyi lányt szállítanak ilyesfajta sérülésekkel az ambulanciára, mint amennyi fiút.

Sok EMO-kedvelő nevetségesnek találja a feltételezést, hogy kultusza veszélyes lehet. Szerintük ez csak zene, és mindig lesznek olyanok, akik túl komolyan veszik az egészet, de őket nem kell összemosni a többiekkel és magával a stílussal. „Ha valaki odafigyel egy kicsit a dalszövegekre, maga is láthatja, hogy semmi öngyilkosságra hajlamosító nincs bennük, és ha elő is fordul, egészséges mentalitású személy nem úgy hallgatja, hogy »na, akkor most megölöm magam!«” – írta egy rajongó az egyik zenei oldalra, miután Hannah halálát az újságok kiteregették. „Az EMO már hosszú ideje bűnbak az ilyen ügyekben, de ide csak egy gondolat kívánkozik: az érzelmes szó nem szinonimája az öngyilkosnak” – állítják néhányan.

A pubertás korban lévő fiatalok viselkedése kiszámíthatatlan, könnyen befolyásolható, és nincs még meg az élettapasztalatuk ahhoz, hogy tudják, mihez kezdjenek a közösségük vagy a divat által felnagyított jelenségekkel, például a túlzott önsajnálattal. Különös tekintettel arra, hogy a mai tinédzserek jóval több hatásnak vannak kitéve annál, mint amit a szülők befolyásolni tudnak. Egy jó irányítószám és egy középosztálybeli iskola többé nem elég ahhoz, hogy a negatív hatásokat kizárjuk.

Krisztina O’Brien

MTI Shake

Bemondta nevét és címét az elveszett papagáj

Nem egy elveszett madár az a papagáj, amely Japánban veszett el: a rendőrségen lakatot tett ugyan a csőrére, de az állatorvosnál megoldódott a nyelve, felfedte nevét és pontos lakcímét.

hvg.hu Shake

Fülöp herceg: a sokgyerekes családok teszik tönkre a világot

Az angol királyi család igen ritkán foglal állást valamiről a nyilvánosság előtt és ha igen, azt általában a a BBC-ben teszi. Ám most az ITV kereskedelmi televízió kapott zöld utat, stílusosan, hogy leadhassa Sir Trevor McDonald dokumentumfilmjét Fülöp hercegről. A királynő férje, aki hírhedt környezetvédő, a kétrészes filmben néhány ökológiai jelenséget véleményezett és felszólította az emberiséget, hogy aki hisz Istenben, az váltson zöldre.

Shake

„Ha látjuk a melleink közti árkot, mások is látják”

Ha a céges partin a főnök valakinek a dekoltázsán felejti a szemét, az illető biztos lehet benne, hogy rossz ruhát választott. Díjkiosztókon, céges ünnepségeken, ügyfelekkel való üzleti poharazgatáson hamar elfelejtik a férfiak a munkahelyi szabályokat, főleg, ha erre okot adnak a női munkatársak.

hvg.hu Shake

Melleit mutogatta a miniszter asszony

Olaszországban egy volt topless modell kezébe adták az esélyegyenlőségi ügyek intézését. Mara Carfagna a kormányfő Berlusconi tévéjében is dolgozott.

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Magyarországon tölti valószínűleg a húsvétot Geert Wilders, a holland szélsőjobb megkopóban lévő csillaga

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet