szerző:
hvg.hu

Az angol királyi család igen ritkán foglal állást valamiről a nyilvánosság előtt és ha igen, azt általában a a BBC-ben teszi. Ám most az ITV kereskedelmi televízió kapott zöld utat, stílusosan, hogy leadhassa Sir Trevor McDonald dokumentumfilmjét Fülöp hercegről. A királynő férje, aki hírhedt környezetvédő, a kétrészes filmben néhány ökológiai jelenséget véleményezett és felszólította az emberiséget, hogy aki hisz Istenben, az váltson zöldre.

Fülöp herceg szerint egyértelműen a népesedés az oka az élelmiszerárak növekedésének, és ha a családok méretét csökkentenénk, akkor az olyan alapélelmiszerek árát, mint a gabona és a rizs is alacsonyabban lehetne tartani. Fülöp herceg – akinek négy gyermeke van és nyolc unokája – így a kis családokat tartja követendő példának.

Fülöp herceg. Hírhedt környezetvédő
© AP
„Amikor az élelmiszerárak emelkedéséről beszélünk, mindenki úgy gondolkozik, hogy ez azért történik, mert nem elegendő a kínálat, valójában azonban a kereslet az, amely kielégíthetetlenül nagy – túl sok az ember. És mivel ez egy kicsit kínos mindenkinek, senki sem tudja, hogy álljon a problémához, mert senki sem szeretné, hogy a családok életébe a kormány beleszóljon” - mondta Fülöp a műsorban.

A film témája Fülöp környezetvédelmi munkássága, a herceg ugyanis sokkal előbb kezdett a környezetvédelemmel foglalkozni, mint trónörökös idősebb fia, Károly. Sir Trevor, aki az interjúkat készítette, úgy gondolta, nem illik a herceget félbeszakítani, így a dokumentumfilmben minden vágatlanul benne maradt, amit a herceg mondott, függetlenül attól, hogy a téma esetleg kényesen érinti a királyi családot. Azt a királyi családot, amelynek óriási gépkocsi parkja van, különgéppel repül, több birtokot tart fent egyszerre, ahol annak ellenére, hogy a család nem tartózkodik ott, folyamatosan készenlétben kell lennie mindennek.
 
Fülöp szerint a pápát is ő állította a környezetvédelem szolgálatába, és a vallás és a környezetvédelem kapcsolatáról így beszél: „Nekem úgy tűnik, a világ vallásainak mindegyike valamilyen személyt imád teremtőként. És ha ez így van, és hiszik hogy az Istenük teremtette a földet, akkor az embereknek arról is gondoskodniuk kell, hogy az Istenük által teremtett dolog jó kezekben legyen.”

Fülöp herceg környezetvédelmi aktivitása visszanyúl egészen a 70-es évekig. Az elsők között volt, aki a sandringhami birtokon napelemeket szerelt fel, és ugyan az aktus a maga nemében úttörő cselekedet volt, a herceg bevallása szerint az angol időjárás miatt a napelemek csak a számlák 10 százalékát takarították meg.

A dokumentumfilm iróniája, hogy a környezetvédelmi problémákat boncolgató Fülöp egy benzinzabáló terepjáróban viszi végig a televíziós stábot, hogy bemutassa a birtok zöld újításait.
Ennek ellenére Fülöp herceg Londonban nem a terepjáróival utazgat, hanem egy régi londoni taxiból átalakított cseppfolyósított petróleum gázzal működő autóval közlekedik.  A taxit többször is leintették már a járókelők, akik aztán meghökkentek, amikor Fülöp herceget találták a kormány mögött.

A herceg a nyugalmazott elnöke a World Wide Found for Nature természetvédő társaságnak is és évek óta hozzájárul az alapítvány munkájához a védett fajok megmentésével kapcsolatban. Szerinte komoly különbség van fajok védelme és aközött a túlzott figyelem között, amit az állatok jólétének manapság az emberek tulajdonítanak.

Fülöp a különbségre azért hívta fel a figyelmet, mert birtokain rendszeres a fácán és a róka vadászat. „Az emberek nem tudják, hogy a faj a fontos és nem az egyed számít, amikor a fajfenntartásról beszélünk. Keményszívűnek kell lenni, mert ez nem egy romantikus dolog, hanem nagyon is gyakorlatias. Hogy biztosítsuk, hogy annyi faj létezhessen egy adott területen, amennyi csak lehetséges, azt jelenti, hogy néhányukat vissza kell fogni, ahhoz, hogy a többiek esélyt kapjanak. ”

A dokumentumfilmet azon a napon mutatta be az ITV, amikor Peter Fincham helyet foglalt a kereskedelmi csatorna igazgatói székében.  Fincham a BBC-ből botrányos körülmények között távozott, mert a vezetése alatt a királynőről készített dokumentumfilm okos operatőri munkával és vágással hamis színben próbálta feltüntetni Erzsébetet.

Krisztina O'Brien

 

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Úgy néz ki és ízre is olyan, mint a marhahúspogácsa – ígérik növényi kreálmányukról az ausztrál tudósok

Úgy néz ki és ízre is olyan, mint a marhahúspogácsa – ígérik növényi kreálmányukról az ausztrál tudósok

Vastag csekkel lépett ki saját cégéből az Android atyja, befuccsolhat a mobilja

Vastag csekkel lépett ki saját cégéből az Android atyja, befuccsolhat a mobilja

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

A választások előtt is tisztelgett egy számmal a hatos lottó

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban

Egyre többen élnének a "rabszolgatörvénnyel" az autóiparban