szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritkaság, hogy egy krimiíróból legenda legyen, ehhez nem elegendőek a zseniális történetek, szükség van hozzá valódi mélységre és sötétségre, igazi titkokra.

Hammett. Az egyik mester
A legtöbb krimiíró szinte ontja magából a könyveket, talán ezért is becsülik őket kevesebbre, mert az a látszat, hogy ez valami “könnyű” dolog. Szegény Agatha Christie is megkapta a magáét, amiért előre dolgozott, hogy még halála után is legyen mit megjelentetnie a kiadójának, hiába, lelkiismeretes asszony volt.

Vannak azonban olyan írók, akik kevés, de annál maradandóbb történetet hagytak maguk után a krimi műfajában, mint például Raymond Chandler és Dashiell Hammett. Mindketten megjárták a háborút, tanúi voltak sok sötét dolognak és küzdöttek saját démonaikkal – Chandler az alkohollal és az öngyilkossággal, Hammett pedig a tuberkulózissal és az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsággal. Győzelmeik mindig csak átmenetiek voltak.

Chandler és Hammett könyvei magyarul hosszú éveken keresztül leginkább csak a régi jó európás krimisorozat antikvár darabjaiban voltak hozzáférhetőek – már amelyik. Most azonban Chandlert az Európa Kiadó vette újra szárnyai alá, míg Hammett vadonatúj, magyarul eddig még meg nem jelent írásait az Agave adta ki a rajongók nagy örömére.

Sajnos a Chandler-sorozat, egyelőre úgy tűnik, nem indult túlságosan jól, az első könyv, az Asszony a tóban borítója közönséges, a betűtípus meg komolytalan, de talán csak az annyire szeretett régi sorozathoz való viszonyítás homályosítja el értékítéletünket. Ennél is durvább azonban, hogy a kiadó megváltoztatta a hamarosan megjelenő The Big Sleep magyar címét. A nagyon sok éve Hosszú álomként ismert történet, amiből ugyanezzel a címmel mára már klasszikusnak számító film is készült Humhprey Bogart és Lauren Bacall főszereplésével, az új kiadásban Örök álomként lesz megvásárolható. A fordító eredetileg az új címet adta a könyvnek, de 41 év múltán ez elég keveseket érdekel valószínűleg.

Hammett – számunkra – új könyvében azonban nehéz lenne kivetnivalót találni. Bár nyilván a mesternek is vannak zsengéi, hiszen az Agave 100 című kötetben már olvastunk egy kevésbé jó novellát tőle, A férfi, akit Spade-nek hívtak írásai kifogástalanok – izgalmasak, sötétek, ijesztőek és elgondolkodtatóak. A megszokott magándetektíves és zsarus történetek mellett meglepően kísérletező darabokat is találtunk a gyűjteményben. A haramia asszonya például egy nő szemével láttatja az egyébként talán érdektelen sztorit, és sikerül ezen keresztül újat mondania az unalomig ismert eseményekről. Szintén friss szemszög az Őrzője vagyok én a testvéremnek című novella főhősének keserű ártatlansága és naivitása, de az igazi meglepetést az utolsó írás, A lidérces álmok szerezte. A szinte már science-fiction stílusú történetben egyszerű eszközökkel olyan nyomasztóan félelmetes hangulatot teremt Hammett, hogy az még jóval a kötet befejezése után is ott rezeg az olvasóban.

Shake

Ürülékkel dobáló nők a halálsoron

Választási időszakban a közvéleményt megosztó kérdések újból és újból felmerülnek; ilyen téma a halálbüntetés is. Rengeteg a pártoló, és sok az ellenző, főleg, ha nő az elítélt. Amerikában jelenleg 51 nő van a halálsoron, közülük három az SCI Muncy börtönben, Pennsylvaniában, amely a texasi után a második legnagyobb női börtön.

hvg.hu Shake

"Nem jövök izgalomba a pornófilm forgatáson" - videó

A nőkre és a férfiakra egyformán hatnak a pornófilmek? Rendezés közben milyen instrukciókat ad a színészeknek? Kiből lesz pornósztár? A pornórendezők magyar királyát, Kovács "Kovi" Istvánt faggatta videóstábunk.

Kult

Vénasszonyok hosszú nyara

Dalmágia: Zap Mama Budapesten. Alternatív Színházi Szemle Debrecenben. Indul a kiállítási szezon: olimpiatörténeti események és fogyatékkal élők mindennapjai fotókon. Őrült zene, de van benne rendszer: Tiger Lillies a Trafóban. Delta: fesztiválsikerek után a hazai mozikban, egyszerre 17 helyen. Kulturális ajánlatok egy hétre a hvg.hu-tól!

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat