szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sokkal többet tévézik, aki elégedetlen magával és a helyzetével, mint aki kiegyensúlyozott és megbékélt a sorsával - mutatták ki amerikai kutatók naplóbejegyzések elemzése alapján.

John P. Robinson és Steven Martin, a Maryland állami egyetem szociológusai nagyjából 45 ezer amerikai naplóját elemezték. Arra jutottak, hogy az állandóan elégedetlenkedők és az alapvetően elégedett emberek között jelentős a különbség a tévénézési szokások szempontjából.

A kiegyensúlyozott emberek több időt töltenek a családjukkal vagy olvasással, és gyakrabban járnak templomba, mint az elégedetlenek, akik náluk átlagosan 30 százalékkal többet időznek a képernyő előtt - áll a kutatók tanulmányában, amely a Social Indicators Research című szakfolyóirat új számában jelent meg.

Nem a sok tévézés az elégedetlenség, boldogtalanság forrása. A tévézés inkább következmény, hiszen a krónikus elégedetlenség rombolja a kapcsolattartó képességet, esetenként teljesen ellehetetleníti a kapcsolattartást másokkal, "a televízió viszont annyira igénytelen, hogy még az emberi kapcsolatokban kevéssé ügyes és másfajta tevékenységekhez szerény tehetséggel rendelkező elégedetlen emberek sem tartanak tőle. A legboldogtalanabb ember is tudja kezelni a távkapcsolót, és el tud merülni a passzív szórakozásban, amelyet a tévé kínál" - írja Robinson és Martin.

MTI Világ

Tévézésben rekorderek az olasz gyerekek

Egész Európában az olasz gyerekek töltik a leghosszabb időt a tévékészülékek előtt, noha ez elszigetelő hatással van rájuk, ártalmas az egészségükre és egy korábbi vizsgálat szerint még a hormontermelést is befolyásolja.

Háló

In memoriam tévézés

Amikor az eBay a közelmúltban milliárdokat fizetett a mindössze 60 millió dolláros árbevételt produkáló Skype internettelefonos cégért, sokan azt kérdezték: csak nem az újabb dotcom lufit fújják? Az elemzők szerint azonban ez más. A számokra nézve valóban úgy tűnik, hogy új világ kezdődik.

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Így ünneplik a karácsonyt a Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével