Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?

Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Mellbevágók, bár nem meglepők a hazai statisztikai adatok: manapság a...

Mellbevágók, bár nem meglepők a hazai statisztikai adatok: manapság a születéskor várható átlagos élettartam a férfiaknál 69,79 év, míg a hölgyek több mint 77 évre számíthatnak. Angliában ugyan kisebb, mindössze három év a két nem közötti különbség, ám ott is igaz, hogy aki nőnek születik, feltehetően tovább fogja élvezni a földi létet.
Régóta vizsgálják, mi lehet az oka ennek az eltérésnek, s nemrégiben az msn.com weboldal próbálta meg összegezni a legújabb kutatási eredményeket. Az okok között vannak eleve adottak, de persze olyanok is, amelyek ellen azért lehet tenni. Próbáljuk tehát megválaszolni a nagy kérdést: miért is élnek tovább a nők, mint a férfiak.

Amiről tehetnek:

1. A nők egészségesebben étkeznek

Az persze, hogy a nők egészségesebben étkeznek, csak általában igaz, azonban az tény, hogy inkább hajlandóak különféle diétákra egészségük érdekében. A FoodNet felméréséből, amelyet 14 ezer férfi és nő bevonásával végzett, az derült ki, hogy a férfiak étkezése inkább a húsokon alapszik, míg a hölgyek szívesebben kombinálják ételeiket zöldségekkel, gyümölcsökkel, joghurtokkal, tojásokkal. (Talán ezért is választják célközönségüknek a nőket a különféle joghurtreklámok?)

2. A nők kevesebbet dohányoznak

A dohányzás (daganatos, légzőszervi, keringési rendszerrel kapcsolatos betegségeket okozva) a legsúlyosabb egészségkárosító tényező: Magyarországon évente körülbelül 35 ezer fő hal meg a dohányzás káros hatásainak következményeként. A dohányosok között több a férfi, mint a nő, s ez ismét csak a hölgyek malmára hajtja a vizet.

3. A nők jobban figyelnek az egészségükre

A szűrővizsgálatokat szervező cégek egyöntetűen állítják, a nők azok, akik gyakrabban megfordulnak náluk, s a még csekély, ám figyelmeztető jelekre is jobban odafigyelnek a hölgyek, mint az erősebbik nem képviselői. S hogy ez mennyire igaz, azt bizonyára elismerik azok, akik csak egyszer is megpróbálták rábeszélni férjüket, társukat, párjukat, hogy menjen el mondjuk egy bőrgyógyászhoz, daganatszűrésre.

És amiről nem tehetnek:

4. A két X kromoszóma

A legmarkánsabb genetikai különbség a két nem között az XX, illetve az XY kromoszóma. Nos, még ezeknek is közük van a hosszú élethez, legalábbis így vélik a Boston egyetem kutatói. Minthogy az X kromoszómának egyfajta védő szerepe is van, a férfiak sejtjei, éppen a kromoszómák különbözősége miatt, hamarabb öregszenek, könnyebben károsodnak.

5. A nők szíve erősebb

Azt mindig tudtuk, hogy a nők szíve „lágyabb”, hiszen a gyengébb nem képviselői érzelmesebbek, romantikusabbak, szerelmesebbek, de hogy erősebb is, ami ott belül dobog? Komolyra fordítva a szót: a liverpooli John Moores egyetem (JMU) kutatói, 250 egészséges férfit és nőt vizsgálva  kiderítették, hogy a nők szíve 70 éves korukban hasonló állapotban van, mint tinédzser koruk vége felé, a férfiak szívizomsejtjeinek 20-25%-a is károsodhat 18 és 70 éves koruk között.

6. Fehérvérsejtek csatasorban

A szervezetben zajló, mindennapos láthatatlan csaták kimeneteléről végső soron az immunrendszer dönt. Londoni szakemberek 20 és 62 év közötti férfiakat és nőket vizsgálva azt találták, hogy a nők szervezetében több fehérvérsejt van, s ezek azok a sejtek, amelyek felveszik a harcot a fertőzésekkel, idegen kórokozókkal szemben. A korosodással persze együtt jár, hogy kevesebb fehérvérsejt termelődik, de az idősebb nőkben még így is több ilyesfajta „ellenségfaló” van, mint a férfiakban.

7. A nők jobban alszanak

Közhelyszámba megy ma már, hogy az egészség nem lehet független a megfelelő minőségű alvástól. Ugyan a korosodó nők sokat panaszkodnak alvászavarokról, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatócsoportja mégis úgy találta, hogy a nők átlagosan 70 percet töltenek úgynevezett mély alvásban egy-egy éjszaka, míg a férfiaknál ez az időtartam mindössze 40 perc. 

8. Az evolúciós szerep

Az a szerep, amelyet a férfiak és a nők játszanak az élet körforgásában, meghatározó abból a szempontból, hogy meddig élnek. Minthogy a nők feladata az utódok szülése, felnevelése, és később a róluk való gondoskodás, evolúciós szempontból előnyös a nők, az anyák hosszú élete. A férfiak feladata a megtermékenyítés, és az, hogy átörökítsék leánygyermekeikbe a hosszú életért felelős X kromoszómát, így semmi sem indokolja, hogy termékenységük vége és életük vége éppen oly távol legyen egymástól, mint párjuk esetében – tette közzé nemrégiben túl szívderítő gondolatait Thomas Perls, a Harvard Medical School gerontológusa.

Hozzászólások