Miért nem híznak el az olaszok és a franciák?

Miért nem híznak el az olaszok és a franciák?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gino D’Acampo szerint az Olasz diéta (a könyv ebben a hónapban jelent meg Angliában) az elhízás ellenszere - számolt...

Gino D’Acampo szerint az Olasz diéta (a könyv ebben a hónapban jelent meg Angliában) az elhízás ellenszere - számolt be cikkében az Independent magazin. Gino nem drasztikus diétát vagy hosszú órákon át tartó edzést javasol, egyszerűen csak azt, hogy „szokjunk rá” az olasz életstílusra. "Nem ígérem – ahogy minden más fogyókúrás könyv írója – hogy 3-4 kilót lehet leadni hetente ezzel a módszerrel.

Az olasz ízek alapjai

 Ez a diéta nem így működik" – mondja D’Acampo. "Ez a könyv inkább az életmódról és az étkezési és vásárlási szokásokról szól. Nem azt mondom, hogy Olaszországban nincsenek elhízott emberek, csak azt, hogy jobban válogatjuk össze, hogy mit eszünk. Nálunk az étkezés családi rítus, mindig megadjuk a módját. Soha nem eszünk a tévé előtt, hiszen a legtöbb olasz házban az étkezőasztal a konyhában van. Talán ez az oka annak is, hogy egy átlagos olasz fiatal gyakorlottabban mozog a konyhában, mivel sok mindent megtanult, miközben szüleit, rokonait nézte főzés közben" - magyarázza a titok lényegét az író.

Az olasz diéta alapját gyümölcsök, zöldségek, kenyér, tészta, rizs, bab és csonthéjasok alkotják, vörös húsok helyett pedig halakat és tenger gyümölcseit részesíti előnyben.

Az élvezet és a mérték a fontos

 Egyik alaptétele ennek a diétának, hogy sütéshez, főzéshez és saláta öntetként használjunk olíva olajat. Az étrend jellegzetes ízesítői a friss fűszernövények, a fokhagyma és a fekete bors. Az étkezésekhez elfogyaszthatunk naponta egy pohárka vörösbort is. D’Acampo szerint a diéta a bevásárlásnál kezdődik: igyekezzünk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány tejterméket és halat pakolni a kosarunkba, hogy jó minőségű, egészséges ételekkel tömjük meg a hűtőnket.

Mireille Guiliano író és pezsgőszakértő, a Miért nem híznak a francia nők? című könyv alkotója szerint a kemény diéták nem tarthatnak örökké, hiszen az állandó kalóriaszámolgatás előbb-utóbb az agyunkra megy, egy rosszabb nap végén pedig megállunk a hűtő előtt és kitakarítjuk jobbról balra. A súlyfelesleg természetesen kamatostul fog visszatérni. Próbáljunk meg apránként, lépésenként változtatni: aki nem szeret órákat tekerni a szobabiciklin, az próbáljon meg gyalog menni munkahelyére vagy bevásárolni, használja a lépcsőt lift helyett, csináljon pár guggolást és kitörést az esti híradó közben és táplálkozzék változatosan, kis adagokkal, legfőképpen pedig élvezze az életet!

Könnyű étel is lehet magával ragadó

A jótanácsoknak persze nincs vége, Guiliano több szempontból is azonos igazságokat ír le, mint olasz kollégája. Szerinte is elengedhetetlen, hogy táplálkozzunk minden érzékünkkel, odafigyelve, időt szentelve az étkezésnek. Az étkezés legyen szertartás, adjuk meg a módját: üljünk le, terítsünk meg szépen, élvezzük az ételünket. Együnk színes, ínycsiklandó ételeket, roppanós zöldséget és puha sajtot. Törekedjünk az evés, ivás és mozgás egyensúlyának megtartására. Ha egyik nap többet ettünk a kelleténél, a következő napokban mozogjunk fél órával többet, ezzel kompenzálva a több energiabevitelt. Soha ne éhezzünk és soha ne együk túl magunkat.

Guiliano szerint nincs olyan étel vagy ital, amit ne lehetne hetente egyszer beilleszteni a fogyókúrába. A legnehezebben betartható tanács: ne fogyókúrázzunk, inkább ne hízzunk el! A franciák életmódjuk miatt nem híznak el - állítja. Amint észrevesszük, hogy többet mutat a mérleg figyeljünk oda a táplálkozásunkra és mozogjunk többet. Könnyebb pár kilót leadni 2-4 hét alatt, mint nagy súlyfeleslegtől megszabadulni a későbbiekben. Természetesen a legfontosabb elv, hogy életmódot kell váltanunk, nem kampányszerű fogyókúrákat tartani, ekkor lesz életünk boldog és kiegyensúlyozott, hiszen a testünkkel való törődés hangulatunkon is érződik majd.

Pusztán azért, mert becsüljük magunkat.


Csirkemell parmezánnal, mozzarellával és paradicsommal olasz módra

Hozzávalók 6 főre:
3 padlizsán fél centis karikákra felszeletelve
4 evőkanál olíva olaj (és egy kevés a padlizsán szeletek megkenéséhez)
1 tojás
2 evőkanál zsírszegény tej
60 g frissen reszelt parmezán
60 g zsemlemorzsa
3 csont- és bőrnélküli csirkemell (félbevágva)
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
40 dkg paradicsom felkockázva
1 teáskanál szárított oregánó
10 dkg mozzarella felkarikázva
Kevés só és frissen őrölt bors
 
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben forraljunk fel 2 liter vizet egy nagy lábosban, tegyünk bele egy teáskanál sót. Dobjuk a felszeletelt padlizsánokat a vízbe, főzzük őket 2 percig, majd vegyük ki és konyhai papírtörlőn pihentessük őket, amíg nagyjából meg nem száradnak. Tegyük őket a sütőrácsra, kenjük meg olíva olajjal és süssük mindkét oldalukat kb. 2-2 percig, amíg szép barnák nem lesznek.
Keverjük  össze a felvert tojást a tejjel és a parmezánt a zsemlemorzsával. A csirkemelleket mártsuk először a tojásba, aztán a parmezános zsemlemorzsába. Miután bepaníroztuk a csirkemelleket hevítsünk 2 evőkanál olíva olajat egy serpenyőben és süssük mindkét oldalukat kb. 2-2 percig, amíg szép színük nem lesz, majd papírtörővel itassuk fel a felesleges zsiradékot. Egy közepes lábasban pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát a maradék olajon, majd dobjuk bele a felkockázott paradicsomot. Ízesítsük oregánóval, sóval, borssal és néha megkeverve főzzük 5 percig.
Kanalazzuk a paradicsomot egy hőálló jénaiba vagy mélyebb tepsibe és tegyük rá a csirkemelleket. Fedjük be a húst a sült padlizsánnál és a felkarikázott mozzarellával. Ha marad a panírozásból parmezános zsemlemorzsa, akkor azt is nyugodtan szórjuk az egésznek a tetejére. Fedő nélkül 35 percig süssük 180 fokon, forrón kínáljuk.

Adagonként 349 kalóriát tartalmaz.

Hozzászólások