szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos korábbi kutatási eredmény támasztotta alá, arról azonban...

A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos korábbi kutatási eredmény támasztotta alá, arról azonban, hogy a hatás mennyiben változik, ha a kávét tejjel, cukorral vagy krémesítőkkel fogyasztjuk, eddig kevés információnk volt. A kávé hatására nem csak „felpezsdül” az emberi agy, hanem még antioxidánsok is jutnak a szervezetbe. Az antioxidánsok az anyagcsere során természetesen és a kedvezőtlen környezeti tényezők (pl. dohányzás, helytelen táplálkozás) következtében keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. A szabad gyökök nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, és egyes betegségek, mint például az érelmeszesedés, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásában.

A Nestlé svájci kutatóközpontjában (Nestlé Research Center – NRC) három különböző kávézási szokással rendelkező csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport 10 százalékos zsírtartalmú tejjel, a másik cukorral, a harmadik növényi eredetű krémezővel ízesített instant kávét fogyasztott. Az eredmények a tejes és az édes kávékülönlegességek híveinek sem okoznak csalódást: bebizonyosodott ugyanis, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása sem rontja az antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát. 

Hetente csak kétszer edz Shane Tusuppal az új tanítványa

Hetente csak kétszer edz Shane Tusuppal az új tanítványa

Kajdi Csaba elmondta, mi zavarta leginkább, amikor a TV2-nek dolgozott

Kajdi Csaba elmondta, mi zavarta leginkább, amikor a TV2-nek dolgozott

Orbán 15 éve: a magyarok fele szerint csak ártott az országnak

Orbán 15 éve: a magyarok fele szerint csak ártott az országnak

Megnézték, tényleg akkora adócsoda zajlik-e Magyarországon, mint mondják

Megnézték, tényleg akkora adócsoda zajlik-e Magyarországon, mint mondják