szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Használjuk a fantáziánkat és készítsünk belőle levest, köretet, főételt, salátát vagy akár süteményt.

Használjuk a fantáziánkat és készítsünk belőle levest, köretet, főételt, salátát vagy akár süteményt. Ebben igyekszünk most segíteni, a következő recepteket ráadásul vegetáriánusok is fogyaszthatják.
 
 
Répa krémleves füstölt sajttal
Ez a leves nagyon sűrű, nagyon krémes és a füstölt sajt íze elképesztően jól harmonizál a répával. Ne reszeljük, inkább kockázzuk a sajtot, így az nem olvad szét, a formáját megtartva lágyul meg teljesen.

Hozzávalók:
800 g sárgarépa
1,5 l hús- vagy zöldségleves (Jobb híján használhatunk leveskockát)
1 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
1 teáskanál só
bors
szerecsendió
citromlé (elhagyható)
füstölt sajt  

Elkészítés:
A répát hámozzuk meg és vágjuk karikákra.
A hús illetve zöldséglevet forraljuk fel, adjuk hozzá a felkarikázott répát és lassú tűzön lefedve, főzzük kb. 30 percig, illetve amíg a zöldség teljesen meg nem puhul.
A főzőlével együtt a megfőtt répát pürésítsük turmixgépben, vagy botmixerrel.
A vajat és a lisztet gyúrjuk kis golyóvá, dobjuk a levesbe és habverővel folyamatosan keverve, hagyjuk feloldódni.
Forraljuk fel a levest újra, majd ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével.
Tálaljuk felkockázott füstölt sajttal.

Rapp Eszter

Répa mousse
Meglepő gondolat a hétköznapi zöldségből elegáns mousse-t varázsolni, de működik és az eredmény rendkívül mutatós. Leginkább egy könnyű előételként képzelhető el salátával, sajttal vagy pirítóssal kínálva.

Hozzávalók: (Kb. 6 adaghoz)
600 g sárgarépa
2,5 dl hús vagy zöldségleves (Jobb híján használhatunk leveskockát)
4 tojás
2,5 dl tejszín

bors
szerecsendió  
 
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A répát hámozzuk meg és vágjuk karikákra. Érdemes minél vékonyabbra vágni, hogy gyorsabban megfőjön.
Forraljuk fel egy lábosban a hús, illetve zöldséglevet, majd adjuk hozzá a felkarikázott répát. Főzzük addig, amíg a zöldség teljesen meg nem puhul.
A főzőlével együtt a megfőtt répát pürésítsük turmixgépben, vagy botmixerrel.
Adjuk a répához a tejszínt, ízlés szerint sót, borsot és fűszerezzük reszelt szerecsendióval. A szerecsendiónak elég jellegzetes az íze, érdemes a fűszerezés közben kóstolgatni a krémet, nehogy túlzásba essünk, de persze ez igaz a só és bors használatára is. Nagyjából egy szerecsendió harmada elég ehhez a mennyiséghez.
A tojásokat is adjuk a répás keverékhez majd turmixoljuk tovább egy percig az egészet.
Vajazzunk ki hőálló formákat és adagoljuk ki a masszát. A legcélszerűbb talán a szuflétálkák használata, hiszen bírják a sütést és pont megfelelő a méretük.
Gőzöljük a répahabokat 30 percig alufóliával letakarva. A gőzöléshez egy magasabb peremű tepsibe öntsünk annyi forró vizet, amennyi a formáknak nagyjából a feléig-háromnegyedéig ér, és a tálkákat ebbe helyezzük bele. A habok kissé megnőnek, ezért figyelni kell, hogy az alufólia ne ragadjon beléjük.
Ha letelt a 30 perc a sütőben, pihentessük a mousse-okat pár percig. Hústűvel érdemes körbevágni őket, mielőtt tányérra borítanánk, hogy könnyebben kicsússzanak, de sajnos még így sem garantált a siker. Jó hír, hogy a habos állag megenged egy kis csalást, így a hibák tökéletesen korrigálhatók. Ha a hab egy része beleragadt a tálkába, kanalazzuk ki és építsük vissza a megfelelő helyre, némi simítás és az eredmény kész tökély.

Rapp Eszter

Répapogácsa fokhagymás tejfölös mártogatóssal
Talán kissé félrevezető a pogácsa elnevezés. Ne a hagyományos pogácsára gondoljanak, az alakja ugyan hasonlít, de mivel szinte csak zöldségből áll, így az állaga puhább. Vendégvárónak, előételnek, köretnek, sőt zöldséges fasírtként tekintve rá akár húspótlónak is megfelel. Feldobhatjuk a pogácsákat egy kis fokhagymás tejfölös mártogatóssal, illetve ennél a receptnél is bevethetjük a füstölt sajtot.

Hozzávalók:
1 ½ csésze reszelt répa
¾ csésze reszelt zellerszár
½ csésze póré vagy újhagyma apróra vágva
½ csésze zsemlemorzsa
2 tojás
egy marék friss petrezselyem
1 ½ teáskanál só
bors
szerecsendió
füstölt sajt,
 
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A zöldségek lereszelését a legkönnyebben és leggyorsabban turmixgéppel, vagy a botmixerre szerelhető daráló résszel oldhatjuk meg, de, ha ilyen nincs kéznél, egy egyszerű sajtreszelő is megteszi. A lényeg, hogy a lereszelt zöldségekből nyomjuk ki annyira a levet, amennyire csak lehet, hogy ne áztassák el a pogácsákat.
A lereszelt zöldségeket, a tojást, a zsemlemorzsát és a fűszereket tegyük egy nagy tálba és gyúrjuk össze. Amennyiben a tészta, túl nedves, adjunk hozzá még annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen.
Evőkanállal adagolva formázzunk kis pogácsákat a masszából, tegyük kivajazott tepsire őket és mindkét oldalukat süssük 10 percig.
Fordítás után reszelhetünk a pogácsákra kevés füstölt sajtot.
 
Fokhagymás tejfölös mártogatós elkészítése:
- 2 dl tejfölt keverjük el ízlés szerint sóval és 2-3 gerezd lereszelt fokhagymával.

Rapp Eszter
Újabb milliárdokat szórtak ki a kormány plakátjaira, a Szuverenitásvédelmi Hivatal és a diákhitel kommunikációjára is jutott

Újabb milliárdokat szórtak ki a kormány plakátjaira, a Szuverenitásvédelmi Hivatal és a diákhitel kommunikációjára is jutott

Megdöbbentette az ukránokat, hogy az Egyesült Államokban ugyanazt akarják, mint Putyin

Megdöbbentette az ukránokat, hogy az Egyesült Államokban ugyanazt akarják, mint Putyin

Beszáll az állam Gobbi Hilda villájának a felújításába

Beszáll az állam Gobbi Hilda villájának a felújításába

Olcsó villanyautót a népnek: íme a VW nyomott árú újdonsága

Olcsó villanyautót a népnek: íme a VW nyomott árú újdonsága