szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Segal Viktor a fúziós konyha legjelentősebb képviselője hazánkban.

Segal Viktor a fúziós konyha legjelentősebb képviselője hazánkban. Egyedi stílusát a külföldön töltött 13 év alatt összegyűjtött tapasztalatok segítségével alakította ki. Megfordult többek között Tel-Avivban, Amszterdamban és Lyonban is. Jelenleg az Abacus Hotel és a Baldasztis’s Gourmet bolt és Café tanácsadójaként dolgozik, miközben folyamatosan tanít, és olyan luxusrendezvényeken főz, mint az Operabál. A „Kilencek” egyike, más szóval azon 9 séf között tartják számon, akik a legnagyobb befolyással bírnak a mai magyar gasztronómiára és vendéglátásra.

Boook

Első könyve a Színek és ízek a Boook kiadó nyomtatásában jelent meg. A koncepció szerint egy olyan könyvet terveztek, ami arra ösztökél, hogy főzzünk színesen, kísérletezzünk, használjuk a fantáziánkat, fedezzünk fel új ízeket, fűszereket és alapanyagokat, miközben Viktor is kiadhatja magából elképzeléseit a különböző ételekkel kapcsolatban, saját stílusához hűen.

A könyv 15 fejezetben a szakács 15 kedvenc alapanyagát veszi sorra. Ne gondoljunk méregdrága luxus hozzávalókra, a lista szereplői között leginkább olyan egyszerű ételekkel találkozunk, mint a paradicsom, a cékla, a csirke vagy a csokoládé. Minden fejezet 5 receptet tartalmaz, amiben a főszerepet mindig a címadó hozzávaló kapja, a mellékszerepeket pedig, érdekes fűszerek, technikák és párosítások, így az összeállítások izgalmasak és változatosak.

A könyvben található ételeket amatőrök, illetve a híres-neves gasztroblogger csapat is tesztelte még megjelenés előtt. Mautner Zsófi, akit sokan Chili és Vanília néven ismernek, segített Viktornak a recepteket érthető formába önteni. Ő volt az összekötőkapocs a profi szakács és az „egyszerű” háziasszony között, hiszen Segal Viktor lejegyzett receptjeit saját bevallása szerint csak egy hivatásos szakács tudta volna megvalósítani. A tesztfőzés során sokszor azon kapta magát, hogy Zsófinak emlékeztetnie kellett rá, hogy egy otthoni konyhában nem valószínű bizonyos profi eszközök előfordulása. Mautner Zsófi tehát közvetítette a nem szakmabeliek hozzáállását és gondolkodásmódját, hogy együttes munkával egy nívós és használható receptgyűjteményt hozzanak létre.

A receptek valóban egytől-egyig tükrözik Viktor stílusát. Első pillantásra a terjengős, összetett címek, hangzatos nevek ijesztőnek tűnhetnek olyasvalaki számára, aki nem mozog otthonosan a konyhában. Elolvasva a leírást azonban rá kell jönnünk, hogy a legtöbb esetben nem is olyan nagy ördöngösségről van szó. Ez az igazi varázslat, ilyen könyvek segítségével válnak a kezdő szakácsok profi séfekké a vendégsereg előtt. Gondoljunk például a rusztikus, mandarinos sütőtökpürére pekándióval és bébispenóttal. Ámulat, büszkeség és biztos siker. Arról már senkinek nem kell tudnia, hogy ripsz-ropsz dobtuk össze, és valójában bárki el tudná készíteni.  Persze a vállalkozó kedvűek találnak nagyobb kihívást ígérő fogásokat is a könyvben.

Rapp Eszter

Még a menü összeállításán sem kell sokat törni a fejünket, hiszen Segal Viktor minden alkalomra ajánl egy sort. Az utolsó oldalakon pedig, a különlegesebb hozzávalókról találunk rövid, ám nagyon hasznos összefoglalást.

A könyv természetesen gyönyörű. Nem csoda, hiszen az arculaton a rengeteg profi fotós és stylist mellett olyan szakemberek dolgoztak, mint a Bereznay Tamás könyveivel már díjat nyert Baráth Dávid grafikus, illetve Baráth Áron festőművész, akinek fejezetválasztó képeiért is már megéri a kezünkbe venni a kiadványt.

Az említett résztvevők mellett, a készítők segítséget kaptak az Ivanka Betontól és a Baldaszti’s üzlettől, ahol a januári nyitástól a könyvben szereplő sok-sok különleges alapanyag mind kapható lesz. Az ételekhez ajánlott borok kiválasztásában Kiss Gábor Pincészete és a Bardon Borászat volt Segal Viktor segítsége.

Mi is kipróbáltunk pár receptet. A Cékla fejezetben található Céklás-burgonyás színes gnocchi és a Csokoládé szekcióból a Csokoládéláva ötfűszeres vaníliamártással (a fenti képen) valóban új ízeket csempészett konyhánkba, amelyek pont olyan tökéletesek lettek, mint a látvány!

Lavina zárt el a külvilágtól két szállodát Japánban

Lavina zárt el a külvilágtól két szállodát Japánban

Szijjártó: Az ukránok megígérték, hogy nem támadják meg a Török Áramlatot

Szijjártó: Az ukránok megígérték, hogy nem támadják meg a Török Áramlatot

Dubaji pénzért magyar cég szállít orosz gázt Moldova fagyoskodó oroszbarát régiójába

Dubaji pénzért magyar cég szállít orosz gázt Moldova fagyoskodó oroszbarát régiójába

Elárulta Nagy Márton, milyen árstopra célzott hétfő reggel

Elárulta Nagy Márton, milyen árstopra célzott hétfő reggel