Miért muszáj csokoládét enni?
A csokoládé minőségét főként a kakaótartalom mennyisége határozza meg: minél magasabb a kakaótartalom, annál inkább...
A csokoládé minőségét főként a kakaótartalom mennyisége határozza meg: minél magasabb a kakaótartalom, annál inkább minőségi termékről beszélünk. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy különösen a minőségi étcsokoládé mértékkel történő fogyasztása bizonyos antioxidáns hatású vegyületeknek köszönhetően (polifenolok, flavonolok) számos jótékony hatással bír – nézzünk ezek közül néhányat!
1. Az étcsokoládé fogyasztása szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, és lassítja az öregedési folyamatokat.
2. Egy kocka étcsokoládéban kétszer annyi antioxidáns lelhető fel, mint egy pohár vörösborban, és majdnem ugyanannyi, mint egy csésze megfelelően kiáztatott zöld teában. E molekulák amellett, hogy késleltetik az öregedést, lassítják a rákos sejtek növekedését is.
3. A magas kakaótartalmú étcsokoládé antioxidáns hatású vegyületei a koleszterinszint szabályozásában is, és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
5. Naponta egy falat jó minőségű étcsokoládé egészséges a várandós nőknek is, mivel megvédi őket a magas vérnyomás kialakulásától - fogyasztásával csökkenthető a terhességi toxémia, a legfőbb terhesség alatti komplikáció.
6. Az étcsokoládé koffeintartalma kellemesen élénkít.
7. A serkentő hatásai miatt is nagy népszerűségnek örvendő étcsokoládé a krónikus fáradtság szindróma tüneteit is képes enyhíteni. (A krónikus fáradtság tünetei közé tartozik többek között a hosszan - hat hónapig, vagy akár tovább - tartó súlyos fáradtság, a fejfájás, az izomfájdalmak és a koncentrációzavar. )
8. Az étcsokoládé csökkenti a stresszhormonok szintjét, és pozitívan befolyásolja a stresszel összefüggő biokémiai folyamatokat is. A nagy stresszel küzdők számára tehát az étcsokoládé napi fogyasztása kifejezetten ajánlott.
9. Az étcsokoládé értágító hatása miatt növekszik a szexuális teljesítőképesség is.
10. Az étcsokoládé nem csak egészségesebb, hanem jobban is laktat – fékezi a táplálékfelvételt, s ezáltal abban is segít, hogy a következő étkezéskor kevesebb kalóriát fogyasszunk.
Minél magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyasztunk, a fenti hatások annál erőteljesebbek lesznek. 90 százalék felett persze már a legelvakultabb étcsokoládé fogyasztók számára is túl sok lehet, de a 70-85 százalék könnyen megszokható, még ha elsőre nem is mindenkinek ízlik.
Azok számára, akik kevésbé vonzódnak a csokoládé sötét oldalához, megoldást jelenthetnek az ízesített termékek. Például a merci új, csak étcsokit tartalmazó válogatása, amit mi is kipróbáltunk és bátran ajánlunk. A merci Extra Dark néven futó összeállításban a narancsos és a kakaóhabos íz mellett 70 és 85 százalékos változat is szerepel, de az elvileg ízesítetlen rudak is boldoggá tették tesztelőinket.