Ínyenc különlegesség: kéksajtos-körtés rétes
Maróti Sándor a Rádió Plusz csapatát erősítette, ahol a rétes készítő versenyen elkészült a különleges sós-kategória...
Maróti Sándor a Rádió Plusz csapatát erősítette, ahol a rétes készítő versenyen elkészült a különleges sós-kategória győztes, Kéksajtos-körtés rétes dióval meghintve.
A szakember szerint egy rétes akkor jó, ha tésztája könnyű és leveles, tölteléke pedig, kiadós.
A tésztánál nagyon fontos, hogy megfelelő ideig pihenjen, majd következhet az óvatos nyújtás. A töltelék csak jó minőségű, természetes anyagokat tartalmazhat, nem kerülhet bele semmilyen zselésítő, keményítő, „lékötő” anyag.
Szombaton mintegy húsz csapat küzdött az elsőségért a Csongrád megyei település megmérettetésén. A vendégek megtudhatták, hogyan készül a rétes többek között a romániai Gottlobon, a szlovákiai Kisgéresen, a szerbiai Törökkanizsán, a Somogy megyei Mesztegnyőn, illetve Mórahalmon, Zsombón, Deszken, Makón, Szegeden, Öttömösön és nem utolsósorban Újszentivánon.
A hagyományos túrós-, mákos-, almás-, meggyes-, káposztás-, tökös rétes mellett számos különlegesség készült. Köztük milánóis, franciasalátás, túrós-spenótos, spárgás, mogyorós, füstölt tarjás, túrós-szilvalekváros, juhsajtos-füstölt szalonnás.
A versenyen öt kategóriában osztottak ki díjakat: a hagyományos ínyencségek között a zsűri értékelte a túrós, meggyes és almás réteseket, de a csapatok sós és édes különlegességeket is készíthettek. A döntnökök és az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérték a készítés technikáját, sőt a bírálók vizsgálták a csapatok helyszínének dekorációit és a felszeletelt rétesek megjelenését, illatát és ízét is.
fesztiválon nemcsak a zsűri lakott jól rétesből, hiszen számos réteses árulta saját finomságait. Vasárnap a szervezők rétesevő versenyre invitálják a vállalkozó szellemüket. Így aki szombaton nem tömte tele pocakját rétessel, másnap a vetélkedőn bebizonyíthatja, milyen gyorsan tudja befalni a süteményt.