Végigfutotta egy séf az alaszkai nemzeti parkot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy erdei rénszarvassal való közeli találkozás és csípőproblémák után elsőként tette meg egy amerikai hosszútávfutó az alaszkai Denali Nemzeti Parkot átszelő 148 kilométeres utat.

A 34 éves Bill VonderMelden, a nemzeti park egyik szálláshelyének séfje kicsivel több mint 25 óra alatt tette meg az utat július 21-22-én. Szokatlan kaland volt a nemzeti parkon átvezető egyetlen útvonal megtétele, még egy hosszú távokhoz szokott futónak is – mondte el VonderMelden. „Egy dolog olyan úton futni, ahol segélyállomások vannak és emberek üdvözlik a futót” – mondta. „Itt nincsenek segélyállomások. Itt csak te vagy meg a jávorszarvasok és a medvék.”

Egyszer majdnem frontálisan összeütközött egy rénszarvassal, de a karibu az utolsó pillanatban irányt változtatott. A vadállatokon és hegyes tájon kívül VonderMehden egyetlen társa az úton végig egyik barátja volt, aki kerékpáron kísérte. A férfi tavaly próbálta meg először megtenni a parki út teljes hosszát, de egy bokasérülés miatt kénytelen volt feladni. Idén a csípőjével volt probléma, ennek ellenére lassabb tempóban ugyan, de kitartott. „Tényleg nagyon szomorú voltam, mert tudtam, hogy enélkül órákkal gyorsabb lettem volna” – mondta.

A Denali Nemzeti Parkot átszelő út első 24 kilométere kövezett, a többi kavicsos. A park legtöbb látogatója helyi buszjáratokkal utazik a túraösvényekhez vagy a táborhelyekhez. Kris Fister, a park szóvivője elmondta: nincs senki másról tudomásuk, aki futva tette volna meg ezt az utat.