A csigát is csigával eszik az első csigafesztiválon
Az első csigafesztivált rendezik meg szombaton, Zalaszentgróton, a templom téren. A szórakoztató programok - csigafuttatás, csigaevőverseny, művészeti csoportok fellépése, könnyűzenei koncertek - mellett a közönség megismerkedhet a csigával mint gasztronómiai különlegességgel is.
A csigának - bár idegen a magyar gasztronómiától - Magyarországon is van keletje. Megtalálható az üzletekben, de az ára miatt luxusterméknek számít, így a fogyasztását csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak - mondta el Főző Róbert, a legnagyobb magyarországi csigafeldolgozó, az Imofi S R.W.S Kft. műszaki vezetője.
A fesztivál célja, hogy a magyar közönséggel megismertessék ezt a különleges étket. Sztárszakácsok készítik el a francia-olasz konyha gasztronómiai csodáit. A csiga főzésében ugyan túl nagy eltérés nincs, de azért a fűszerezés miatt gazdag lesz a kínálat. A páclé például lehet rozmaringos, kakukkfüves, majorannás, de a séfek készíthetik magyarosan is, például lecsóval körítve. A csigaevőversenyen a házába visszatöltött, fűszervajas burgundi csigát szolgálják fel; a versenyzők speciális két-, esetleg egyágú villával, vagy akár fogpiszkálóval "húzhatják nyársra" a csigahúst. Az lesz győztes, aki öt perc alatt a legnagyobb mennyiséget fogyasztja el - árulta el Főző Róbert.
Délután csigafuttatást rendeznek - sorolta a programokat. A jelentkezők gyűjthetnek a természetben is "versenyzőt", de ha ez nem sikerül, a házigazdáktól is kérhetnek. A távot egy kör alakú asztal külső peremén jelölik ki. A csigákat nem kell különösebben noszogatni, ha bármilyen felületre tesszük őket, kibújnak a házukból és elindulnak. Ez persze lassú folyamat, de az ügyesebbje tíz perc alatt legyűri a 70 centis távot - jegyezte meg Főző Róbert.
Míg a csigafutás nyertese a leggyorsabb versenyző lesz, a "csigabicikli-versenyen" a lassúságot díjazzák. Elsősorban az iskolás gyerekekre számítanak, akiknek saját biciklijükkel kell egy adott távot minél lassabban megtenni. Abszolút esélyes lehet, aki olyan ügyes, hogy sokáig tud egyhelyben állni a biciklijével.
A műszaki vezető összegzésként elmondta; a zalaszentgróti csigafeldolgozó (Imofi S R.W.S Kft) száz százalékban francia exportra termel. Az éti csigákat a Dunántúlon gyűjtik össze és vásárolják fel. A gyár különlegességének számít a "vajkolbász", vagy a csigás fűszeres vajjal töltött kicsi, képviselőfánkszerű sütemény is - mondta végezetül a műszaki vezető.