Megették az egyik plázát Szegeden
Egy szegedi bevásárlóközpont megnyitásának első évfordulójára cukrászati alapanyagokból elkészítették az ország legnagyobb ehető épületmakettjét. Az óriástorta csaknem hétszáz kilós volt.
A bazsalikomos, citromfüves vaníliakrémmel és málnával töltött tortát öt napon át sütötte Haluska Andrea ötfős csapatával. A 3,2 méter hosszú, 1,63 méter széles és 27 centiméter magas édességhez az első tojást vasárnap törték fel, és a munka napi nyolc-tíz órán át folyt.
A szakember elárulta: a bazsalikommal megbolondított vaníliakrém ötlete egy ismerőse inspirációjára született, ő kóstolt külföldön hasonlót, és kérte, készítse el neki a különleges süteményt. Mivel a receptet nem találta meg, elkezdett kísérletezni, majd megalkotta saját változatát, amelybe néha reszelt citromhéj is kerül.
Az óriási tortához ezernyolcszáz tojást, egy mázsa lisztet és egy hektoliternyi tejet használtak fel. A makettet a bevásárlóközpont ezredére kicsinyített másáról mintáztak, és a helyszínre szállítása is speciális logisztikai kihívást jelentet. Egyedi sütőlapot gyártottak hozzá, melyet egy asztalos gerendákkal erősített meg.
Sebestyén István, a rekordok magyarországi regisztrátora elmondta: hasonló ehető óriás épületmakett legelőször 2011 szeptemberében készült Magyarországon, a szerencsi várat formázták meg grillázslapokból. Az alkotás 2,4 méter hosszú volt, így a körülbelül hatezer szeletes szegedi óriástorta elkészítésével sikerült túlszárnyalni azt.
A delmagyar.hu cikke szerint a bevásárlóközpont látogatói megkóstolhatták a tortát.