Itt árvereznek el júniusban egy Korán-kéziratot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kalapács alá kerül június 9-én a Párizs melletti Fontainebleau-ban a kairói al-Azhar mecset egyik Korán-szúrákat tartalmazó kézirata, amely megmenekült az 1798-as tűzvészben.

A 47 oldalas arab nyelvű kézirat árát 10-15 ezer euróra becsüli a szervező Osenat aukciósház. Barna bőrkötését arany cirádák díszítik. Barna tintával írták, melyből vörös betűk és sorok emelkednek ki, három oldalán festmények vannak.

Egyiptom 1798-as francia megszállása ellen Kairóban felkelés robbant ki, melynek főhadiszállása a város egyik legrégibb mecsetében, az al-Azharban volt. Bonaparte szigorúan megtorolta a lázadást, ágyúit a templom városrészére irányította, és megparancsolta a mecset kifosztását. Az árverésre kínált kéziratot az expedícióban részt vevő ifjú orientalista, Jean-Joseph Marcel mentette meg.

"Nem a háborús dicsőség vágya miatt csatlakoztam önkéntesként a hadjárathoz, hanem hogy felkutassak és megmentsek néhányat a mecset gazdag kéziratgyűjteményéből. Szerencsére sikerült bejutnom a templomba, és életem kockáztatásával a harcoló csapatok és a lángok közepette kimenekítettem a könyvet" – írta Marcel egy kézírásos feljegyzésében.