szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elpusztult a Szegedi Vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája, Atlant. A hím szudáni zsiráf szombaton esett össze, és nem tudták megmenteni az életét.

A gondozók már hetek óta tudtak arról, hogy a Párizsból tavaly májusban Szegedre érkezett zsiráf beteg. Figyelték, vizsgálták a rossz bőrben lévő állatot, de a betegségének pontos okát nem tudták, csak remélték, hogy állapota a kezelésekkel javul majd.

Az egyre soványodó zsiráf ügyében a vadaspark állatorvosa a fővárosi és a nyíregyházi állatkertek vezető szakembereivel is konzultált, elvégezték az ilyenkor kötelező széklet- és vérvizsgálatot is. A zsiráfnál konkrétan meghatározható betegséget, vírusfertőzést nem lehetett kimutatni. Vérszegénységet sikerült csak megállapítani, illetve gyanítható volt az is, hogy idegen test került a szervezetébe.

Az antibiotikumos kezelés és a folyamatos figyelem mellett a szakemberek mást nem tudtak tenni, mert az ilyen állatok altatásban végzett műtétje a speciális keringési rendszerük miatt végzetes lett volna. Ugyanez volt az oka annak, hogy az elgyengült és összeesett zsiráf már talpra állni az infúziós kezelés ellenére sem tudott.

A boncoláskor a vese-, máj- és bélrendszeri problémára utaló jeleket talált a vadaspark állatorvosa, illetve egy lenyelt idegen testet a recés gyomorban, amely feltehetően nagyon régóta lehetett a szervezetében, majd gyomorelzáródást okozva kiválthatta a végzetessé váló betegségét – közölte a vadaspark igazgatója.

Thabo és Luke, a 2011 óta Szegeden nevelt zsiráf testvérpár továbbra is egészséges. Miután Atlant pusztulása nem a rossz tartási körülményeknek következménye, a vadaspark továbbra is tárgyal a zsiráf fajmegmentési programmal, hogy mielőbb szaporodó csapatot tudjanak kialakítani a zsiráfházban. A visszajelzések szerint ennek meg is van a reális esélye a közeljövőben.

A zsiráfnak összesen kilenc alfaja ismert, a Szegeden látható Luke és Thabo Rotschild-zsiráf Kenya, Uganda és Szudán szavannáin őshonos. Atlant a szudáni alfajhoz tartozott, ezek az állatok jellemzően a Közép-afrikai Köztársaság és Csád területén fordulnak elő. A zsiráfok régen sokfelé előfordultak Afrikában a Szaharától délre, ma azonban már csak elszigetelt populációik élnek.

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban