Hihetetlen távolságot repült egy denevér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A hüvelykujj nagyságú kisemlőst Délnyugat-Angliában jelölték meg, és Hollandiában került elő. A szakértők szerint ez lehet az első bizonyítéka annak, hogy e denevérfaj egyedei átkelnek az Északi-tengeren.

Először született tudományos feljegyzés olyan denevérről, amely Nagy-Britanniából indulva átszelte az Északi-tengert.

A durvavitorlájú törpedenevért (Pipistrellus nathusii) a délnyugat-angliai Bristol közelében fekvő Blagdonban jelölték meg, és az apróságra később mintegy 600 kilométerrel arrébb, Hollandiában bukkantak rá. Az állat már elpusztult, de azonosítógyűrűje segíthet megoldani a kutatóknak egy régi rejtélyt - írta a BBC. 

A szakértők szerint ez lehet az első bizonyítéka annak, hogy e denevérfaj egyedei átkelnek az Északi-tengeren. Az állatot eredetileg a Bat Conservation Trust munkatársa, Daniel Hargreaves jelölte meg egy gyűrűvel 2012-ben egy blagdoni tónál. Az állat tetemét 2013 végén fedezte fel Hollandia északi partjainál egy frízföldi állatvédő aktivista. A denevért egy korábban karfiol és brokkoli tárolására használt mezőgazdasági épületben találták meg, ahol az állatok előszeretettel alszanak téli álmot.

A durvavitorlájú törpedenevérek súlya 6 és 15 gramm között mozog és az állatok nagyjából olyan magasak mint egy emberi hüvelykujj. Az apró bőregerekről a Shetland-szigeteken készültek az első feljegyzések 1940-ben, és a szakemberek az 1990-es évek óta tartják számon őket Angliában és Észak-Írországban. 

Ezeknek a denevéreknek a vándorlási szokásairól azonban ez idáig rendkívül keveset tudtak a szakemberek, mivel az állatok túlságosan kicsik ahhoz, hogy a madaraknál és nagyobb fajoknál használt jelölésekkel lássák el őket. A kontinensen végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a durvavitorlájú törpedenevérek nagy távolságokat tesznek meg. Ennek megállapításához a szakemberek megnézték, hogy egy adott példányt eredetileg hol gyűrűztek meg, és később hol bukkantak rá az állatra.