Tíz éve ellopott holland kincseket találtak meg az ukránok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy 17. századi holland mesterművet talált meg az ukrán titkosszolgálat tíz évvel az után, hogy azokat ellopták egy Amszterdam melletti múzeumból - jelentette be csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

A festményekre még decemberben bukkantak rá az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzés alatt tartott kelet-ukrajnai Donyeck egyik villájában, de csak most jelentették be a hatóságok. 

2005-ben loptak el 24 festményt, köztük a 17. századi holland aranykor mestereinek műveit az Amszterdamtól északra fekvő Hornsban lévő Westfries Múzeumból. A betörők záróra előtt elbújtak az épületben, majd kikapcsolták a biztonsági rendszert és leléptek a képekkel. A festmények értékét 10 millió euróra becsülték. 

Az SZBU ukrán állambiztonsági szolgálat közölte, hogy a betörő banda többnemzetiségű volt, oroszok is voltak köztük. Az elmúlt hónapokban az SZBU megpróbált a képek nyomára bukkani, kettőt - köztük Floris van Schooten egyik festményét - még az EU-ukrán társulási szerződésről egy hete tartott holland népszavazás előtt találtak meg - közölte Vasziljo Hricak, az SZBU vezetője. 

Két másik festményt, Jacob Waben munkáit csütörtökön szerezték vissza - tette hozzá. A hiányzó 20 kép közül számos az oroszbarát szeparatisták által uralt Kelet-Ukrajnában van, több kép esetleg Oroszországban - tette hozzá Hricak.