szerző:
Dömötör Tamás

Ronaldo duplázott, a portugálok továbbjutottak csoportmásodikként, a hollandok három vereséggel és nulla ponttal kiestek.

Portugália – Hollandia  2–1 (1–1)

Ahogy azt várni lehetett, a mai napon feketében fellépő holland válogatott kezdett nagyobb lendülettel a portugálok elleni meccsen. Mintha a portugál tizenegy kivárásra rendezkedett volna be, de ez a taktika nem nagyon jött be.

©

A 11. percben Van der Vaart, aki a kezdőben kapott helyet (és állítólag morgolódott is, hogy csak most), vezetéshez juttatta az Oranje-ét. Mégpedig húsz méterről egy pazar góllal. Robben húzott befelé a jobb oldalról, lekészítette Van der Vaart-nak a labdát, ő meg gyönyörűen csavarta be a portugál kapu jobb oldalába. Rui Patrício nézőként volt jelen, nem mintha lett volna esélye a hárításra. 0–1

©

Mivel a holland csapatnak két góllal kellett volna nyerni a minimális továbbjutási esély fenntartásához, azt lehetett várni, hogy folytatódik a nyomás. Lehet, hogy a hollandok akarták folytatni, de a portugál csapat azonnal ritmust váltott a bekapott gól után.

Először Ronaldo rúghatott volna gólt, tiszta helyzetben hibázott, majd Postiga másolta le a csapatkapitányt, legalább akkora sansza volt gólt szerezni, mint a Real-csillagnak, de ő sem tudott élni a lehetőséggel.

Körbelőtték a holland kaput Ronaldoék, benne volt a játékukban a gól, a harmincnyolcadik percben pedig realizáltak is az egyik kínálkozó lehetőséget. Ronaldo kapott finom labdát, a tizenhatoson belül lépett ki egyedül, nyolc méterről már nem tudott rontani, és Stekelenburg hálójába helyezett. 1–1

©

A félidő végéig nem változott a meccs képe, a hollandok csak keresték magukat, Huntelaar és Van Persie mintha nem is lett volna a pályán. Ezt nem engedheti meg magának senki, főleg nem Cristiano Ronaldoék ellen. A félidőben nagyon távolinak tűnt a kétgólos holland siker.

A második félidő első tíz perce brusztolás volt, helyzet nélkül, egálban volt a két csapat, bár a hollandokon látszott, hogy kezdik elveszíteni a türelmüket. Aztán megint a portugálok kezdték diktálni, hogy mi legyen a pályán, Postiga egy lesgólt is szerzett, de a bíró jól látta, a csatár tényleg rossz helyen állt.

Finom manipuláció is kezdődött az idővel, mármint portugál részről, de nem volt visszataszító, inkább csak az okos taktika részeként fetrengtek egy kicsit tovább a füvön a hirtelen sérülékeny fiúk, mint általában.

Peregtek a percek, Hollandia pedig kezdte feladni. A portugálok nem forszírozták különösebben a győzelmet, a döntetlen jó lett volna nekik. Azonban Ronaldo éhes volt, s miután Nanit helyzetbe hozta, de az kihagyta a kihagyhatatlant, a Real sztárja ezután már maga oldotta meg a következő helyzetet. Csinált egy cselt a tizenhatoson belül, és kicsit balról mattolta Stekelenburgot. 2–1

©

A holland csapat csalódást okozott ezen a meccsen is, nem tudták tartani a ritmust a jól játszó portugál válogatottal. Háromból három meccsen múlták alul magukat, úgyhogy teljes joggal hagyják itt a tornát. Igaz, a meccs vége felé Van der Vaart lőtt még egy nagy kapufát, messziről, nem volt szerencséje.

©

A portugálok pedig teljes joggal jutnak a legjobb nyolc közé, és ami számukra örömteli plusz lehet, hogy vezérük is éledni látszik, s mintha elmúlt volna a góliszonya. Kell is, hogy ébren legyen, a nyolc között Csehország próbálja meg útját állni Ronaldoéknak.

PORTUGÁLIA–HOLLANDIA 2–1 
Harkiv, Metaliszt Stadion. Vezette: Rizzoli (olasz)

PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles (Custódio, 72.) – Nani (Rolando, 87.), Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Quaresma, Rúben Micael, Hugo Viana, Hugo Almeida, Varela


HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel, Mathijsen, Vlaar, Willems (Afellay, 68.) – N. de Jong – Van der Vaart, Sneijder, Robben – Huntelaar, Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Kispad: Vorm, Krul (kapusok), Heitinga, Bouma, Boulahrouz, Van Bommel, Schaars, Strootman, Kuyt, L. de Jong, Narsingh


Gólszerző: C. Ronalo (28., 74.), ill. Van der Vaart (11.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem volt partnere, a nagyapja kísérte el a szalagavató bálba

Nem volt partnere, a nagyapja kísérte el a szalagavató bálba

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Mutassa meg Magyarországnak a HVG címlapját!

Mutassa meg Magyarországnak a HVG címlapját!

Megnyugodhat, semmi gond a magyar ivóvízzel

Megnyugodhat, semmi gond a magyar ivóvízzel

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott

A vb nyitánya előtt maradt kapitány nélkül a hokiválogatott