szerző:
hvg.hu

Hat különböző évszám, hat különböző döntő. Mindegyikben volt valami különleges, ami miatt kiemelkedett az összes többi közül. Most ennek jártunk utána, hogy mitől is lettek ezek az Európa-bajnokságok emlékezetesek. Időutazás, emlékezés. Második rész.

1984. Franciaország - Spanyolország  2-0


1984 a franciák éve volt. Egy angolok elleni 2-0-ás győzelemmel kezdtek, barátságos mérkőzésen. Hozzá kell tenni, hogy ez az angol csapat, nem volt kimondottan acélos, hiszen a Luton Town támadóegysége rohamozott, Paul Walshal és Brian Steinnel. A csapatban voltak még Southamptoni labdarúgók, úgy mint Steve Williams és Peter Shilton, illetve a Watford és az Ipswich Town egy-egy sztárja, John Barnes és Terry Butcher. Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyen csapat verődött össze az angoloknál. De mindegy is.


A rendező ország szerepét betöltő franciák, három győzelmet arattak az Európa-bajnokságot megelőzően, csak úgy bemelegítésképpen. Az ellenfelek, Ausztria, NSZK és Skócia voltak. Hat gólt szereztek és egyet sem kaptak. A csapat - ahol olyan nevek szerepeltek, mint a mágikus Michel Platini, Alain Giresse, Luis Fernández és Jean Tigana -, egyértelmű esélyese volt az Eb-nek. És, ha már úgy volt, nem okoztak csalódást, meg is nyerték. Legyőzték Dániát, Belgiumot, Jugoszláviát, Portugáliát és a döntőben Spanyolországot. Tizennégy gólt lőttek és mindössze négyet kaptak.


Platini emelhette magasba a Henri Delaunay trófeát, a csapat pedig még megsüvegelte az egész éves teljesítményt három győzelemmel a világbajnoki-selejtezőkön. A 12 mérkőzéses sorozat, amit nagy gonddal vittek véghez, egy 0-0-val lett lezárva a jugoszlávok ellen.


Érdekes, hogy a 12 győzelmükből az egyik, amellyel az Európa-bajnoki címűket szerezték, az volt a leggyengébb produkciójuk. Tulajdonképpen a spanyoloktól senki nem várt semmit a tornán. Nem különösebben tűntek félelmetesnek, annak ellenére sem, hogy két éve ők rendezték a vb-t és az Eb-re kijutásuk is egy utolsó fordulós 12-1-es diadalnak volt köszönhető Málta ellen. Meglepetésre a hollandokat ejtették ki jobb gólkülönbségüknek köszönhetően.


Megcáfolva az emberek esélyek iránti vonzódását, nagyon küzdöttek, hogy elérjék a döntőt. Mindössze egy győzelmet arattak a fináléig, azt viszont éppen a címvédő nyugatnémetek ellen, az utolsó csoportmérkőzésükön. Az elődöntőben a dán dinamitokat készítették ki egy döntetlent követő büntetőpárbajban.


Kis mértékben számított csak erre a közvélemény. A döntőre rendesen megfogyatkozott a keret, hiszen Maceda, aki a dánok ellen betalált, eltiltás miatt nem léphetett pályára, ugyanezen sorsra jutott Rafael Gordillo is, míg Andoni Goicoechea sérültet jelentett. A kimondottan rossz előjelek ellenére mégsem estek kétségbe a spanyolok és nagyon jó teljesítményt nyújtottak a rendkívül ideges házigazdák ellen. Jobbnak tűntek az ibériaiak, egészen az 57. percig, amikor ismét bebizonyosodott, hogy a focit gólra játszák. Az amúgy megbízható Luis Arconada nagyon csúnyán bevédte az Eb-n 9.(!!) gólját szerző Platini szabadrúgását. A Guardian publicistája David Lacey egy 1927-es esethez hasonlította az akkorit, amit Dan Lewis követett el az Arsenal kapusaként egy FA-kupa döntőn a Cardiff City ellenében.


"A győzelem azért volt megérdemelt, mert a franciák végig egyenletes teljesítményt nyújtottak a tornán", írta Lacey "Ha a spanyolok arra koncentráltak volna, hogy folyamatos játék legyen és nem pedig az ellenfél kikészítésére utaznak, akkor akár hosszabbításra is menthették volna a mérkőzést. Voltak a mérkőzésnek olyan periódusai, amikor jobb csapat benyomását keltették." A legvégén még Bruno Bellone egy löbböléssel megadta a kegyelemdöfést, így 2-0-val a franciáké lett az Európa-bajnoki cím.

1992. Dánia - Németország  2-0


A dán csapat története hiába van tökéletesen elmesélve, még úgy is nagyon nehéz megérteni a helyzetet, amibe kerültek. Ugye az utolsó pillanatban lettek behívva Jugoszlávia helyére - ironikusan megjegyezhető, hogy ez túlzás, hiszen 9 nappal az Eb előtt már tudták -, így tehát nem meglepő, hogy a felkészülésük finoman szólva is hagyott kívánni valót maga után. A fél csapat még éppen szerepelt bajnokságában négy nappal az első mérkőzésük előtt, míg a legjobb játékosuk Michael Laudrup nem értett egyet Richard Möller Nielsen taktikai elképzeléseivel. Konkrétan esélytelenek.


Miután a torna elkezdődött, már tisztán látszott, hogy Möller Nielsen játékosaiban jelzett a belső hang. Újra David Lacey tollából idézünk, miután az angolok kis szerencsével 0-0-ás döntetlent értek el a friss beugrók ellen: "Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a dánok tudnak úgy támadni, hogy elérjék az elődöntőt." Brian Laudrup, Flemming Poulsen és a bal szélső Henrik Andersen rengeteg futással operáltak. John Jensen pedig egy bődületes belső kapufát csavart. Peter Scmeichel félelmetesnek tűnt a kapuban.


Egy héttel később Lars Elstrup győztes találata sokkolta a jóval többre tartott franciákat. A dánok ezzel bejutottak az elődöntőbe, a kontinensnek le kellett ülnie, hogy ezt fel tudja dolgozni. A címvédő hollandok toronymagas esélyesei voltak az elődöntőnek, ennek ellenére csak egy kései Rijkaard találattal tudták hosszabbításra menteni a mérkőzést. Ahol szintén nem született döntés, jöttek a büntetők, itt pedig 5-4-re a meglepetéscsapat bizonyult jobbnak. Kim Christofte végső 11-ese után a következőket jegyezte le David Lacey: "a közönyösség amivel lőtte, majdhogynem teljesen valótlan volt. Most már senki nem becsülheti le a dánokat. Nehéz nem arra gondolni a tegnapi mérkőzéssel kapcsolatban(utalt a német-svéd 3-2-es elődöntőre), hogy összeesküvés lett volna, és nem az lenne a cél, hogy a németekkel egy újabb Európa-bajnoki címet nyeressenek, immár a harmadikat."


Dánia a döntőben a borzasztó sérülést begyűjtött Henrik Andersen nélkül állt ki - aki eltörte a térdkalácsát az elődöntőben -, míg Brian Laudrup és John Sivebaek is kisebb sérüléssel bajlódott. De ők pályára tudtak lépni ezen a majdnem tökéletes mérkőzésen. A 18. percben Jensen egy bődületes bombával vette be Bodo Illgner kapuját. Míg a másik oldalon Scmeichel, mintha nyolc karú lett volna, mint egy polip, olyan hatékonysággal óvta kapuját a góltól. Hiába jött Jürgen Klinsmann és Stefan Reuter korábban, vagy éppen Stefan Effenberg a félidő előtt, kevésnek bizonyultak. Klinsmannak még volt egy nagy lehetősége 19 perccel a mérkőzés vége előtt, de a forgatókönyv a szokásos volt.


Dánia leginkább a kontrákra épített, aminek meg is lett az eredménye 12 perccel a mérkőzés vége előtt, hiszen Kim Vilfort ugrott ki, majd egy elegáns csellel becsapta Thomas Helmert és kilőtte a kapufáról a jobb alsót.


A világbajnok tehát alul maradt attól a csapattól, aki még csak nem is kvalifikálta magát az Eb-re. A legendás tollforgató Lacey eképpen foglalta össze a történteket: "Nem sok jót eredményeztek a szarajevói lövések Németországnak", utalva a háborús helyzet miatt kimaradó jugoszláv válogatottra.

2000. Franciaország - Olaszország  2-1


A 2000-es bajnoksághoz elég megnézni a '84-est: Nagyjából ugyanaz volt a forgatókönyv. A francia csapat remek formát mutatott, minden azt jelezte előre, hogy könnyedén végiggyalogolnak az ellenfeleken és egy varázslatos Európa-bajnokság végén hazaviszik a trófeát.


Ez jobb mérkőzés volt, mint a '84-es, bár csak néhány apró momentum volt a léc alatt, ettől még nyugodtan kijelenthető, hogy a legmagasabb színvonalú tornát rendezték a modern futball idejében (és akár örökre, de ezzel persze vitatkozni lehet majd a későbbiekben). Ahhoz, hogy ez bizonyítást nyerjen, meg kell vizsgálni a döntő 54. percét, amikor Marco Delvecchio lépett le Marcel Desailly-ról és belsőzte be Gianluca Pesotto hajszálpontos beadását. A történethez tartozik, hogy előtte Francesco Totti parádés sarkazással ugratta ki a szélsőt. A találat precíz kivitelezése legalább három hetes témává vált a döntőt követően.


Az olaszok pedig nyomtak. A franciák ezt pedig kihasználták. Magukra engedték az olaszokat, akik meddő fölényüket nem tudták kihasználni. A taljánok bíztak benne, hogy ez a taktika kifizetődik, a franciákat kifárasztják, betalálnak és vége. Pechükre Alessandro del Piero és az első találat szerzője, Delvecchio elképesztő helyzeteket puskáztak el a mérkőzés folyamán. Ezalatt a világ legjobb játékosa Zinedine Zidane úgy működött Lacey szerint, "mint egy kettéválasztott agy, ami még mindig képes gondolkodni, de arra már képtelen, hogy a dolgokat végre is hajtsa."


Az olaszok hibáztak és hibáztak, de még mindig bíztak a taktikájukban. Ekkor jött a hosszabbítás utolsó perce, amikor David Trezeguet a másik cserét Sylvain Wiltordot hozta helyzetbe a bal oldalon, aki egy köténnyel lepte meg Francesco Toldót, persze nem jó értelemben, hiszen azzal a találattal egalizált. Hosszabbítás.


Az olaszok innentől kezdve összeomlottak. Most már nem volt kérdés, hogy ki lesz a győztes. 13 perc telt el és David Trezeguet el is árulta mindenkinek. Robert Pires robogott el a szélen, remekül tálalt középre és adta a lehetőséget Trezeguetnek egy parádés találatra. Aranygól, ami a mérkőzés végét jelentette. Az olaszok erre már nem válaszolhattak. Talán ez volt a tökéletes torna egyetlen szépséghibája.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton

Megvan Andy Vajna utódja a filmügyi kormánybiztosi poszton