Két embert őrizetbe vettek a togói focicsapat elleni támadás ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az angolai hatóságok őrizetbe vettek két embert a lázongó Cabinda enklávéban annak gyanújával, hogy részük volt az Afrika Kupára érkező togói futballválogatott busza elleni, halálos áldozatokat is követelő pénteki fegyveres támadásban - közölte hétfőn az angolai állami rádió.


Az António Nito tartományi ügyész által kiadott nyilatkozat szerint a vasárnap elfogott személyek annak a Cabinda Enklávé Felszabadítási Frontjának (FLEC) tagjai, amely több mint harminc éve vív harcot a terület elszakadásáért Angolától. "A két FLEC-tagot az incidens színhelyén, a Massabiba vezető úton fogták el, amely a két országot (Angolát és Kongót) összeköti" - olvasható a nyilatkozatban, amelyet az Angop állami hírügynökség közölt.

A togóiak buszát röviddel azután érte a támadás, hogy a Kongói Köztársaság felől belépett - az Angola többi részétől területileg elkülönülő - Cabindába. A rajtaütésben, amelyet a FLEC vállalt magára, a jármű helybéli sofőrje, a szövetségi kapitány segítője és egy sajtószóvivő vesztette életét, további nyolcan pedig különböző sérüléseket szenvedtek.

A terrorakció nyomán a togói vezetés hazarendelte a csapatot, de a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza. Végül a togói miniszterelnök vasárnap újfent hazatérésre szólította fel a nemzeti együttest, s a döntés nyomatékosítására repülőgépet küldött értük Cabindába. Togo hétfő este a ghánai együttes ellen kezdte volna meg szereplését az afrikai kontinenstornán.