Erdei Zsolt: „Ez lesz az utolsó fejezet” – interjú

Erdei Zsolt: „Ez lesz az utolsó fejezet” – interjú

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Vincze Szabolcs
Tetszett a cikk?

Magyarország legsikeresebb profi bokszolója, a kétszeres világbajnok Erdei Zsolt majdnem egy éves kényszerű kihagyás után új lehetőség előtt áll. Ugyanakkor az amerikai lehetőséget is igyekszik a helyén kezelni, ami várhatóan az utolsó fejezet lesz a karrierjében. A hvg.hu interjúja.

hvg.hu: Utólag értékelve, mind szakmai, mind emberi szempontból mennyire volt nehéz neked az utolsó egy év és az Universummal való szakítás, majd az azt követő időszak?

Erdei Zsolt: Én ezt nem nevezném szakításnak, hiszen egyszerűen csak elváltunk egymástól miután lejárt a szerződésem. De való igaz, az elmúlt évben nagyon sok minden játszódott le és fogalmazódott meg bennem, amelyek között a pályafutásom befejezése is ott volt. Ez bizonytalansággal töltött el, hiszen mindeközben azt éreztem, hogy szívem szerint én még tovább bokszolnék. Bizonytalan voltam azért is, mert nem ment egyszerűen a dolog. Idén háromszor voltam kinn Amerikában, ebből kétszer lyukra futottunk. Itt már feladhattam volna, de valahogy mindig úgy éreztem, még vannak lehetőségek ebben a helyzetben. Bennem még szunnyad valami, aminek a felszínre kell törnie.

hvg.hu: Pár napja végül hárommeccses szerződést kötöttél Lou DiBellával, az egyik legismertebb amerikai promóterrel. Rengeteg sikert értél már el, az amerikai lehetőség mégis az eddigi talán legnagyobb kihívásnak tűnik.

Erdei Zsolt: Valóban óriási kihívás, de szakmailag és teljesítményben nem hiszem, hogy több, mint amit eddig elértem. A szorító mérete ott is ugyanakkora, mint itt, az ellenfélnek ott is két keze és két lába van. Persze keményen kell készülnöm, a ringben pedig kicsit agresszívabban kell bunyóznom, többet kell ütnöm, de nem hiszem, hogy ennek lesz akadálya. Egy kicsit talán túl van ez misztifikálva, hiszen amit Európában elértem, azt ha oda születek, Amerikában ugyanúgy elértem volna. Ami most jön, azt egy következő lépcsőfoknak tartom, ami nem feltétlenül nehezebb az eddigieknél, csak más. Ehhez hozzá kell szoknom és kiadnom, ami bennem van. Remélem, ez elég lesz Amerikában is.

Erdei Zsolt – óvatos, de nem tart senkitől
©

hvg.hu: November huszadikán a kenyai Samson Onyango ellen lépsz ringbe Atlantic Cityben. Mit tudsz róla, tartasz-e valamitől, mi lehet veszélyes a stílusában?

Erdei Zsolt: Az ellenféltől sohasem tartok, pláne nem félek, de persze attól még elővigyázatos vagyok. A kenyai magas srác, a középmezőnybe tartozó tipikus tempóbokszoló, amit azt jelenti, hogy kivárásos alapon küzd. Megvárja, hogy az ellenfél kezdeményezzen, majd a hibáit kihasználva próbál ellentámadásokat indítani. Valamivel idősebb nálam, tehát ő is érett bokszoló, mint ebben a korban szinte mindenki. Láttam róla pár felvételt és hallottam is róla ezt-azt, de a ringben fog kiderülni, valójában mire képes ő, és mire én. Mivel nekem ez a meccs egy ugródeszka, nagyon is komolyan veszem.

hvg.hu: Különbözik-e valamiben a mostani felkészülésed az eddigiektől? Számít-e valamit, hogy eddig Európában bokszoltál, most pedig Amerikában fogsz?

Erdei Zsolt: Amikor még a volt klubomnál edzettem, nyolc-tíz héttel a meccs előtt lementem, és az edző irányításával egy leírt edzésterv alapján végeztem a felkészülési programot, amelyet csak időnként korrigáltunk. Mindez most a fejemben van. A KSI-ben ideális körülmények között tudok edzeni és Balzsay Karcsi bácsi személyében olyan szakmai segítséget is kapok, amire még huszonöt év bokszolói tapasztalattal a hátam mögött is szükségem van.

Amerikában látvány kell, néha több is, mint technika
©

hvg.hu: Vannak-e tervek? A novemberi után mikor jöhet a következő meccs?

Erdei Zsolt: Konkrét terv nincs, szerintem erre jövő március-áprilisban kerülhet sor, és az is lenne optimális.

hvg.hu: Ezt az amerikai lehetőséget egy sikeres karrier lezárásaként fogod fel, vagy gondolkodsz még címekben és szervezetekben?

Erdei Zsolt: A mondatnak is van befejezése, egy pont, egy felkiáltójel, vagy egy kérdőjel. Én ezt a karrierem befejezésének tekintem, ami nem azt jelenti, hogy bármit is le akarok zárni most. Épp ellenkezőleg, új fejezetet akarok nyitni, amit viszont valóban itt, Amerikában akarok befejezni. 36 éves vagyok, és persze szívesen bokszolok én Európában is, de most egy amerikai promóterrel írtam alá, így erre már nem hiszem, hogy sor fog kerülni.

hvg.hu: Idén úgy nyilatkoztál, hogy 2011-ben abbahagyod a profi bokszot. Az új fejlemények tükrében érdemes még erről beszélni?

Erdei Zsolt: A mostani fejemmel azt mondom, hogy abbahagyom. Első körben három mérkőzésre terveztem, ami elvileg beleférhet a jövő évbe. Ha azonban a harmadik meccs után is motivált és sikeres leszek, akkor lesz realitása a folytatásnak is.

ERDEI ZSOLT NÉVJEGYE

Született: Budapest, 1974. május 31.

Sportág: ökölvívás

Amatőr mérleg: 212 győzelem - 20 vereség

Amatőr eredmények (középsúly):

  Európa-bajnok (Minszk, 1998; Tampere, 2000)

  világbajnok (Budapest, 1997)

  olimpiai bronzérmes (Sydney, 2000)

Profi mérleg: 31 győzelem (17 KO/TKO) - 0 vereség

Profi eredmények:

  félnehézsúlyú világbajnok (WBO, 2004-2009)

  cirkálósúlyú világbajnok (WBC, 2009)

Vincze Szabolcs

Hozzászólások