Webber: újra pole- és győzelmi esélyek a Red Bullnál

Webber: újra pole- és győzelmi esélyek a Red Bullnál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Mészáros Sándor
Tetszett a cikk?

Sebastian Vettel utolérhetetlennek tűnt a Szingapúri Nagydíj nyitónapján, mégis udvariasan, óvatosan nyilatkozott az esélyekről, csapattársa, Mark Webber azonban kerek-perec kijelentette: a Red Bull versenyképesebb, mint az utóbbi hetekben, az RB8 kellően ütőképes a pole pozíció és a győzelem megszerzéséhez.

Mint ismeretes, Vettel mindkét szabadedzést az élen zárta a szingapúri nyitónapon: ugyan az utóbbi futamokat domináló McLarenek a sarkában loholtak, a kétszeres világbajnok mostanában nem látott magabiztossággal tartotta élen az RB8-as versenygépet. Noha fölénye meggyőző volt, a német a hétvégi kilátásokkal kapcsolatban szerényen csak annyit jegyzett meg: „Meglátjuk, hogy mit hoz a holnap. Lehet, hogy ma a többieknek csak a forgalom okozott gondot.”

Mark Webber, a csapattárs az első edzést a 6., a másodikat a 4. pozícióban zárta, s bár eredményei nem voltak annyira átütőek, mint a németé, az ausztrál az újságíróknak kijelentette: biztos benne, hogy a Red Bull az utóbbi időszakhoz képest Szingapúrban jóval versenyképesebb. Mint rámutatott: a McLaren és a Ferrari megdolgoztathatja az energiaitalos egyletet, de így is jó eséllyel pályázhatnak pole pozícióra és a győzelemre.

Mark Webber
©

„Úgy gondolom, hogy most sokkal jobbak vagyunk, ami örvendetes” – nyilatkozta Webber a szingapúri paddockban. „Szerintem a szokásos társaság harcol majd a mezőny élén. Úgy gondolom, hogy a McLarennel kell megvívnunk az első sorért, de igazán jónak tűnik a Ferrari is. Biztosra semmit sem vehetünk, mert a szombati már egy új nap lesz, így minden eshetőségre fel kell készülnünk. Normál esetben egyébként péntekről szombatra javulni szoktunk. Az utóbbi két futam kivételt képezett ez alól, de bízunk benne, hogy most minden rendben lesz. Erősnek kell lennünk vasárnap is.”

Aligha kétséges, hogy a Red Bullra ráférne egy jó eredmény: pole pozíciót Valenciában, első rajtsort Hockenheimben, győzelmet pedig Silverstone-ban szereztek legutóbb, s rontja az összképet, hogy Monzában mindkét versenyző kapitulált, amire a 2010-es Koreai Nagydíj óta nem volt példa. Noha ez a hétvége jól indult a Milton Keynes-i csapat számára, fontos megjegyezni: a Renault-nál sem biztosak abban, hogy sikerült megoldaniuk azt a generátorproblémát, amely monstanában sok bosszúságot okozott az alakulatnak.
 
Webber egyébként tett egy másik fontos kijelentést is: bár a Red Bullnál az évad kezdete óta rendíthetetlenül cáfolták, hogy a gárda tavalyi legfontosabb fegyverének számító befúvásos diffúzor betiltása hátrányosan érinti az RB8 típusjelű modell teljesítményét, az ausztrál elismerte, hogy Szingapúrban erősen érezhető a rendszer hiánya.

„Ez egy lassú pálya, márpedig a befúvásos diffúzor ilyen körülmények között nagyon erősen éreztette hatását. Emiatt a tavalyi tempónktól messze elmaradunk, de összességében véve a versenyképességünk így is nagyon jónak mondható” – fogalmazott a kenguruföldi pilóta.

A városállam utcáin tartandó villanyfényes összecsapás előtt a Red Bull párosa a 4-5. helyet foglalja el az egyéni tabellán: a 140 pontos Vettel hátránya 39 egység az éllovas Fernando Alonsóhoz képest, míg Webber 47 ponttal van lemaradva a Ferrari spanyol klasszisától. A csapat vezeti a konstruktőri ranglétrát, a 272 pontos különítmény 29 ponttal előzi meg a McLaren együttesét.