"Kevesen tettek különbséget a maroknyi szurkoló és a magyar etnikum között"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Adevarul című liberális román lap több keddi véleménycikkében azt hangsúlyozta a román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés kapcsán, hogy nem kell a magyarokat a futballhuligánokkal azonosítani.

A magyar és román huligánokról írt eszmefuttatásában Petre Florin Manole megállapította: a pénteki mérkőzéshez olyan nacionalista közhelyek kapcsolódtak, amelyeknek semmi közük a sporthoz. A szerző megállapítja, hogy a magyar szurkolók viselkedésére elegendő válasz lett volna a csendőri beavatkozás, mégis, szinte az egész román társadalom reagálását kiváltotta.

"Kevesen tettek különbséget a maroknyi szurkoló és a magyar etnikum között. A stadionban pedig a magyargyűlölet legnagyobb reprezentatív mintája gyűlt össze" – mutatott rá Manole.

A szerző szerint azonban mind a magyar, mind a román huligánokat egyénileg és nem kollektíven kell felelősségre vonni, így a Kifelé a magyarokkal az országból skandálás, vagy az interneten megjelent gyűlölködő bejegyzések ugyanolyan "huligán" megnyilvánulások voltak, mint azok, amelyeket elítéltek.

Azok a magyarok, akikről nem kell tudnod címmel Sever Ioan Miu romániai magyarok internetes bejegyzéseinek sorát ismerteti, akik szégyenkezve írtak a közösségi portálokon a magyar futballhuligánok bukaresti randalírozásáról, megjegyezve: a román televízió-csatornák és politikusok nem érdekeltek abban, hogy a hazai közvélemény róluk is tudomást szerezzen.

A szerző szerint ők nem érdemelték meg a Kifele a magyarokkal az országból skandálást. Hozzátette, a budapesti "ultrák" úgyis hazamentek, a szlogen azokon a magyarokon csattant, akik Romániában élnek.

Amir Kiarash A magyarok bocsánatot kértek, miután feldúlták Bukarestet című írásában Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnökének román kollégájához intézett levelét ismertette.

"Sajnálom azokat a botrányos incidenseket, amelyek Bukarestben történtek. Mindketten tudjuk, azok akik felelősek ezekért a szégyenletes eseményekért nem képviselik a magyar, illetve a román nép valódi szándékait" – idézte a szerző a MSÚSZ elnökének levelét.