Török Zsoltnak a rajta lévő ruhái maradtak meg a nepáli lavina után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mount Everest alaptáborában rekedt Török Zsolt aradi hegymászó, akinek a szombati nepáli földrengést követő lavina a sátrát és a teljes felszerelését elsodorta – közölte szerdán a maszol.ro portál a hegymászó társainak Facebook-posztjai alapján.

Török Zsoltnak csak a rajta lévő ruhái maradtak meg, és a hegymászó még mindig az alaptáborban van – írta a maszol.ro szerint a Facebookon Marius Iliescu.

A lavina a teljes felszerelését tönkretette, vagy szétszórta egy óriási területen. „Az egyik hegymászóbakancsát a sátor egykori helyétől 500 méterre találta meg” – írta Iliescu. Hozzátette, az Everest meghódítása szinte lehetetlenné vált, mert egyetlen serpa sem akar már a hegyre mászni. 

A román hegymászó szerint Török Zsolt lábát megviselte az egyes táborban töltött hosszú idő, és nem tud legyalogolni Lukláig, ezért azt próbálja elérni, hogy a biztosítása ellenében helikopterrel szállítsák Kathmanduba. Hozzátette, a tragédia után amúgy is csillagászati árakra szöktek a luklai repülőjegyárak. 

Török Zsoltot a Mount Everest oldalában találta a szombati nepáli földrengés, és az azt követő lavina. A hegymászó keddig az egyes táborban tartózkodott, ahonnan helikopterrel szállították le az alaptáborba. 

Egy másik román hegymászó, Iustin Ionescu bejegyzéséből kiderült, a négy romániai hegymászó közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban, a többiek elindultak lefelé. Ionescu fényképeket is közölt az alaptábor sátormaradványai között álló Török Zsoltról. Mint közölte, az aradi mászónak csak hosszas keresgélés után sikerült megtalálnia az iratait és a pénzét.