Hiába a gigabotrányok, nem fejezik le a WADA-t

Hiába a gigabotrányok, nem fejezik le a WADA-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Újraválasztották vasárnap Craig Reedie-t, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA elnökét.

A 75 éves brit sportdiplomata 2013-ban került a szervezet élére, és második elnöki periódusára készül, miután a szervezet glasgow-i közgyűlésén ismét bizalmat kapott.

Reedie-t és az ügynökséget éles támadások érték a héten Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) közgyűlésén. Ahmed al-Fahad al-Ahmed al-Sabah sejk, az ANOC elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kuvaiti tagja és több más felszólaló elsősorban az orosz doppingbotrány kezelési módját kritizálta, szerencsétlennek tartva azt, hogy az orosz állami szintű doppingolást feltáró McLaren-jelentés első felét kevéssel a riói olimpia előtt hozták nyilvánosságra. 

A bírálatok mellett al-Sabah jelezte, jobb lenne, ha a NOB-tag Reedie helyett az ügynökségnek semleges elnöke lenne. A NOB végrehajtó bizottsága egyeztetett már Reedie-vel arról, hogy a jövőben semleges vezetője legyen a WADA-nak. A brit vezető elfogadta a felvetést, a NOB pedig ezek után támogatásáról biztosította őt elnöki pályázatában.

A hét elején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach megvédte az ügynökség döntését, amelyben az a sportági szövetségekre bízta, hogy eltiltják-e az orosz sportolókat a riói indulástól.

A McLaren-jelentés második felét december 9-én hozzák nyilvánosságra.

 

Hozzászólások