Immár Keleti Ágnes a nyári olimpiák legidősebb, élő bajnoka

Immár Keleti Ágnes a nyári olimpiák legidősebb, élő bajnoka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt az eddigi csúcstartó, a legidősebb olimpiai bajnok most már a 97 éves finn síelő, Lydia Widemann. A szintén 97 éves magyar olimpiai bajnok, Keleti Ágnes a nyári játékok bajnokainál vette át a vezetést.

Életének 101. évében elhunyt a bahamai Sir Durward Knowles, aki majdnem két éven keresztül volt a legidősebb élő olimpiai bajnok. Halálával a nyári játékokon bajnokok között most a 97 éves Keleti Ágnes a legidősebb.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz oldal hétfői tájékoztatása szerint az olimpiai és világbajnok vitorlázó a múlt hét elején került kórházba, és szombaton veseelégtelenségben hunyt el.

Knowles 1917. november 2-án született Nassauban. Nyolc olimpián vett részt, legutóbb 1988-ban Szöulban, amikor a megnyitón ő vitte a bahamai zászlót.

Első olimpiáján, 1948-ban, Londonban még brit színekben indult, azonban nyolc évvel később, Melbourne-ben már a bahamai csapat tagjaként lett bronzérmes csillaghajóban. Szülőhazája első olimpiai érmét szerezte Sloan Farrington társaként. Tokióban – már Cecil Cooke-kal – ugyancsak abban a hajóosztályban olimpiai aranyérmes lett.

Knowles előtt Tarics Sándor volt a legidősebb élő olimpiai bajnok, a magyar vízilabdázó 102 évesen, 2016 májusában hunyt el.

Most a 97 éves Lydia Wideman a legidősebb olimpiai bajnok, a finn síelőnő körülbelül nyolc hónappal született korábban, mint az ötszörös aranyérmes tornász Keleti Ágnes.

A legidősebb élő olimpiai érmes a 98 éves svéd atléta, Folke Alnevik, a legidősebb élő olimpikon pedig a 103 éves amerikai kajakos, John Lysak.