szerző:
MTI / hvg.hu

Richter Attila bejelentette, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári WTA-torna elmaradásáért, és távozik.

A Magyar Teniszszövetség (MTSZ) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Richter Attila a csütörtöki, rendkívüli elnökségi ülésen lemondott. A főtitkári tisztséget az elnökség döntése értelmében Juhász Gábor, az MTSZ korábbi sportigazgatója tölti be.

Azért robbant ki konfliktus a szövetségben, mert elmarad a február 17. és 23. közé, Magyarországra tervezett Hungarian Ladies Open elnevezésű WTA-torna, de a Nemzeti Sport pénzügyi problémákat is emlegetett.

Richter Attila arról tájékoztatta az elnökséget, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget az esemény elmaradásáért, illetve a verseny kapcsán kialakult helyzetért. Hangsúlyozta, hogy minden ezzel kapcsolatos döntést a jogi, és szerződéses kereteken belül, a hazai tenisz és a magyar női teniszezők érdekeit szem előtt tartva, illetve a kormányzati szándéknak megfelelően hozott meg, abból a célból, hogy 2020-ban is lehessen Magyarországon ilyen tenisztornát rendezni.

A kormány tavaly határozatban adott támogatást Márky Jenőnek, a Hungarian Grand Prix torna jogtulajdonosának ahhoz, hogy a bukaresti viadalt visszaköltöztesse a magyar fővárosba, ám az erre vonatkozó kérvényét a WTA éppen a februári magyarországi torna miatt utasította el.

Richter szerint, miután a WTA 2019. decemberi döntése – valamint azt megelőző több korábbi döntése – nyomán egyértelművé vált, hogy Márky Jenő teniszversenyét nem lehet megtartani Magyarországon, ezért a februári Hungarian Ladies Open lett volna erre az egyetlen lehetőség – közölte a szövetség.

Richter a lemondását azzal indokolta, hogy a magyar tenisz soha nem látott sikerek kapujában áll – áprilisban rendezik az első Fed Kupa-döntőt Budapesten, márciusban pedig a Davis Kupa-válogatott játszik a döntőbe kerülésért –, és nem szeretné kockáztatni, hogy a sikereket botrányok, széthúzás és sárdobálás árnyékolja be.

Arról is tájékoztatta az elnökséget a távozó főtitkár, hogy mivel MTSZ-nek január végéig nem volt érvényes szerződése a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosával, az IMG-vel, egy sürgős döntést igénylő helyzetben belső konzultációkat követően, a magyarországi WTA-torna megrendezése érdekében, soron kívül, elnökségi egyeztetés és jóváhagyás nélkül írta alá a közelmúltban a három évre vonatkozó lízingszerződést a szervezettel. Kiemelte, hogy a torna februári elmaradása eredményeként a megállapodás további évekre vonatkozó automatikus kötelezettségekkel nem jár.

Ki verte át a kormányt?

Márky Jenő, a Hungarian Grand Prix-torna jogtulajdonosa csütörtök este közleményt adott ki, amelyben azt írta: az MTSZ megvezette a kormányt, és a teljes szövetség vezetőségének lemondását szorgalmazta.

Márky szerint a főtitkárnak és a szövetség szakmai igazgatójának január 5-ig, a nevezés lezárultáig le kellett volna mondania a WTA-versenyt, mivel abban az esetben szerinte az IMG-t és a WTA-t terhelte volna a felelősség, amiért helyszín és adatlap nélkül indították el a verseny nevezését.

"Azzal, hogy ezt követően megnevezte a debreceni helyszínt anélkül, hogy foglalása, illetve megállapodása lett volna, a felelősséget az MTSZ-re hárította. Úgy kötött hároméves megállapodást amerikai üzleti partnerével, hogy nem volt a magyar államtól és az MTSZ elnökségétől sem erre felhatalmazása, ezzel érthetetlen módon, személy szerint magára vállalta a felelősséget" – írta Márky Jenő, aki szerint a főtitkár a

törvénytelen, felelőtlen és hamis alapokon nyugvó üzleti megállapodással a magyar kormányt akarta sarokba szorítani.

 "Richter Attila mindezzel nemcsak a magyar teniszsportot hozta rendkívül nehéz helyzetbe, hanem a kormányzatot is belerángatta a kétes üzleti versenyébe."

Az ügy pikantériája, hogy a Magyar Teniszszövetség a múlt hét szombaton még pont Márky Jenőt gyanúsította meg azzal, hogy a kormányt megtévesztette. Szerintük "a magyarországi WTA-tornák körüli huzavona, amely a mostani helyzethez vezetett, tavaly tavasszal kezdődött.

Ekkor vezette meg Márky Jenő, a Hungarian Grand Prix-torna jogtulajdonosa a kormányt, mert úgy tett vállalást a versenyének Bukarestből Budapestre hozataláról, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, a WTA-tól.

"Így állhatott elő az a tarthatatlan helyzet, hogy miközben tavaly támogató kormányhatározat született arról, hogy 2019 és 2023 között a Hungarian Grand Prix-t Magyarországon rendezzék meg, és erre a kormány 2020-tól évente 900 ezer dollárt, nagyjából 250 millió forintot biztosítana, a WTA 2019 után 2020-ban sem engedélyezte a verseny Bukarestből Budapestre költöztetését a WTA-szabályok miatt, amiről több ízben tájékoztatta is a jogtulajdonost."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
77, azaz hetvenhét kilométerrel árulják ezt a bukólámpás 34 éves Volvót

77, azaz hetvenhét kilométerrel árulják ezt a bukólámpás 34 éves Volvót

Megint nem volt ötös a lottón, őrületes már a nyereményalap

Megint nem volt ötös a lottón, őrületes már a nyereményalap

Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról

Szívszorító részletek derültek ki a Budapesten halálra késelt francia fiatalról

Egyiptomi múmiákkal kezdődött a műfagyártó sikersztori

Egyiptomi múmiákkal kezdődött a műfagyártó sikersztori

Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója

Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója

Csak sült krumplival töltött hamburgert dobott piacra a Burger King

Csak sült krumplival töltött hamburgert dobott piacra a Burger King